JOHANNESBURG

Uluslararası Af Örgütü, Güney Afrikalı yetkililere, ülkede yabancı düşmanlığıyla karşı karşıya kalan mülteci ve sığınmacılar için alınan koruyucu önlemleri artırmaları çağrısı yaptı.

Af Örgütü Güney Afrika İcra Direktörü Sicel’mpilo Shange-Buthane, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yayımladığı bildiride, ülkede yerel halkın işini çalmakla suçlanan mültecilerin güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtti.

Shange-Buthane, bildiride, "Yetkililer, mültecileri korumak ve onların topluma entegre olmalarını sağlamak zorunda. Yetkililer, mültecilerin, ülkede kalmalarını etkileyen kritik kararların alınma sürecine de katılmalarını sağlamalı." ifadesini kullandı.

Bildiride, sığınmacılara, iltica talep eden kişilere ve onların geçim kaynaklarına yönelik saldırıların, Güney Afrika'da büyük bir endişe kaynağı olmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Diğer yandan, Johannesburg'da Mülteciler Günü dolayısıyla düzenlenen bir programda konuşan İçişleri Bakanı Malus Gigaba, Güney Afrika'nın yabancı düşmanlığıyla mücadelede kararlı olduğunu söyledi.

Gigaba, "Güney Afrikalıların, ülkemize sığınmak için kilometrelerce yol gelenlerden öğreneceği çok şey olabilir." dedi.

Yerli halkın, göçmenleri işlerini ellerinden almakla, sosyal hizmetlere ekstra yük olmakla suçlaması ve artan suç oranlarından mültecileri sorumlu tutması ülkedeki yabancı düşmanlığının başlıca sebepleri olarak görülüyor.

Afrika'nın çeşitli ülkelerinde yaşanan savaştan kaçan yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yapan Güney Afrika, geçen yıllarda göçmen karşıtı saldırılara sahne olmuştu.

Güney Afrika'da geçen yılın başında patlak veren olaylarda Johannesburg ve Durban kentlerinde 7 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Ülkede 2008 yılında, çetelerin Zimbabve, Malavi ve Mozambik'ten gelen göçmenlere ait evleri hedef aldığı ayaklanmalarda 62 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Güney Afrika’nın yoksul semtlerinde iş kuran Somali, Etiyopya ve Bangladeş kökenli mülteciler de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından hazırlanan rapora göre, 2015 yılında evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 5,8 milyon arttı ve dünya genelinde mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı 65,3 milyona ulaştı. Bunun yarısını ise çocuklar oluşturuyor.

Dünya Mülteciler Günü, her yıl 20 Haziran'da dünya genelindeki mültecilerin durumu hakkında toplumda farkındalık yaratmak ve toplumu mülteci ve sığınmacılarla ilgili bilinçlendirmek için çeşitli faaliyetlerle kutlanıyor.