LEFKOŞA

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, AB ve IMF ile varılan kredi anlaşmasıyla Kıbrıs'ın (Rum) iflas etme olasılığının kesin olarak ortadan kalktığını, böylece olumsuz gelişmelerin engellendiğini söyledi.

Anastasiadis, ulusa sesleniş konuşmasında, Brüksel'de, AB ve IMF heyetiyle çok zor saatler geçirdiğini, bazı anların dramatik olduğunu ifade ederek, ''Kıbrıs ekonomik çöküşün eşiğine kadar geldi. Anlaşma sağlanmamış olsaydı devlet iflas edecekti. Olabilecekleri düşünmek bile istemiyorum'' dedi.

Brüksel'de varılan anlaşmanın mevcut koşullarda sağlanabileceğin en iyisi olduğunu belirten Anastasiadis, bununla ülkenin bankacılık sisteminin istikrara kavuşacağını, Halk Bankası'nın (Laiki Trapeza), Kıbrıs Bankası (Bank of Cyprus) ile birleştirilmesiyle yatırımcıların ve ulusal ekonominin ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir banka olacağını kaydetti.

Brüksel'deki anlaşmayla GKRY'nin 10 milyar avroluk krediyi garantilediğini, aynı zamanda da Rum bankalarının finansmanının Avrupa Merkez Bankası tarafından güvence altına alındığını kaydeden Anastasiadis, bunun GKRY'nin güvenilirliğini yeniden kazandığı ve aynı zamanda kreditörlerin Rum halkının yaratıcılığına ve ekonomideki beklentilere güvendiklerini fiilen kanıtladığını belirtti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs'ta bugünden itibaren zor kararların uygulanmaya başlanacağını ancak hükümetin, acılı sonuçları üstleneceklere yardımcı olmak için belirli önlemler alacağını bildirdi.

Bankalar iki gün daha kapalı

 
Öte yandan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde, 10 gündür kapalı bulunan bankaların 2 gün daha açılmayacağı bildirildi.