BANGUİ - Orta Afrika Cumhuriyeti Başsavcısı Ghislain Gre'senguet, AA muhabiriyle Bangui Yüksek Mahkemesi'nde yaptığı söyleşide, mahkemelerde ve cezaevlerindeki güvenlik sorunu nedeniyle ülkedeki adli sistemin gerektiği gibi işlemediğini ifade ederek, ''Şu anda hiç kimse hakkında kovuşturma açamayız çünkü mahkeme binalarını koruyacak güvenliğimiz yok'' dedi.

Başsavcı, ülkedeki mahkemelerin, süregelen din odaklı şiddet nedeniyle görevlerini yerine getirmeyi sürdüremeyeceğini söyleyerek, geçen yıl 16 Kasım'da hukukçuların, eski Seleka isyancılarının, meslektaşları Sulh Hakimi Modeste Bria’yı öldürmesi üzerine greve çıktığını hatırlattı.

Ghislain Gre'senguet, greve son vermeden önce ülkede şiddetin arttığını belirterek, mahkeme çalışanlarının, davalar görülürken ülkede çatışan her iki tarafın üyelerinin saldırısına uğramaktan endişe ettiğini, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ayrıca cezaevlerinde yeterli güvenliğin olmadığına dikkati çekti.

Ghislain Gre'senguet, Bangui’deki merkez cezaevinin kısa bir süre önce Hristiyan çeteler tarafından basılmasına ve 5 eski Seleka isyancısının öldürülmesine işaret ederek, Afrika barış gücü MISCA’ya cezaevlerinin korunması için kendilerine asker vermesi talebinde bulunduğunu ancak bu talebine yanıt almadığını belirterek, ülkede BM’nin idaresindeki barış gücü askerlerini eleştirdi.

Ghislain Gre'senguet, "Bazı barış gücü askerlerinin, çeteler Müslüman veya Hristiyan sivilleri linç ederken sadece izlemesini esefle karşılıyorum, çok rahatsız edici. Etnik-dini temizliği durduramayacaklarsa neden Bangui’deler?’’ diye konuştu.

Adli sistem çalışanlarının son 5 aydır maaşlarını da alamadığını anlatan Başsavcı, personelin büyük bölümünün borç içinde olduğunu ve işlerine başlamadan önce kendilerine para ödenmesi gerektiğini belirtti.

Başsavcı, ülkedeki şiddet eylemleri sırasında korkunç suçlar işleyenlerin sonunda adalet karşısına çıkacakları konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, "Diğerlerini linç eden ve yakan insanların görüntüleri ve fotoğrafları elimizde. Bunları bir araya getirip onları suçlayabiliriz’’ dedi.

Ülkeden kaçanların da adaletten kurtulamayacağını vurgulayan Başsavcı, "Ruanda’nın 1994 soykırımının faillerine yaptığı gibi uluslararası hukuku kullanabiliriz" diye konuştu.

Yüksek Mahkeme binasının, birkaç çalışanın varlığı dışında sessiz olduğu gözlenirken, adını vermek istemeyen bir görevli, "Bu şiddetin sona ermesini istiyoruz. İşe dönmek istiyoruz. Evde oturup hiçbir iş yapmamaktan bıktık" dedi.