KİEV - Ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde ayrılıkçıların birçok kamu binasını işgal ederek Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni ilan etmesinden dolayı, Ukrayna yönetimi bu bölgelerde seçimlerinin yapılamamasından endişe ediyor. Donetsk'te, mevcut 22 seçim bölgesinin 9'unun, Lugansk'ta da 12 seçim bölgesinin 8'inin çalışmadığı belirtiliyor.

Ülkedeki yeni seçim yasasına göre, seçimlerin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'den fazla oy alması durumunda, seçimlerin ikinci turu yapılmayacak, aksi halde en fazla oy alan iki aday 2. turda yeniden yarışacak.

Seçimlerde 21 adayın yarışacağı Ukrayna'da, seçimlerin favorisi olarak milletvekili ve milyarder iş adamı, ülkesinde “Çikolata Kralı” olarak bilinen Petr Poroşenko gösterilirken, eski Başbakan Yulia Timoşenko ile Yanukoviç'in eskiden başında bulunduğu Bölgeler Partisi'nin milletvekili Sergey Tigipko göze çarpan diğer adaylar arasında yer alıyor.

Devlet Başkanını, yetkilerinin kısıtlandığı bir makam beklerken, kendisinden ülkeyi içinde bulunduğu krizden çıkarması ve hükümet ile ülkenin doğusu arasında köprü kurması isteniyor. Zorlu bir dönemde iş başı yapacak devlet başkanının, bu görevde ne kadar kalabileceği de çalışmalarında ne kadar başarılı olacağına bağlı.

Seçilmesi durumunda, Poroşenko'nun dış politikada Avrupa yönünde bir siyaset izleyeceği tahmin edilirken, Rusya ile ilişkileri çok sıcak tutmasa da ipleri koparmaması öngörülüyor. Rusya ile ilişkilerde, ülkesi için uygun işbirliği yöntemleri bulacağına dair açıklamalarda bulunan Poroşenko'nun, devlet başkanlığı faaliyetinde Rusya-Ukrayna ilişkilerinde bir iyileşmeden ziyade yumuşamanın söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Timoşenko ise adaylık programı kapsamında, Kırım'ı Rusya'dan kurtaracağına ilişkin açıklamalarda bulunurken, Rusya'ya olan enerji, ekonomik ve enformasyon bağımlılığının sona ereceğini dile getiriyor.

2010 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Yanukoviç ve Timoşenko'nun ardından yüzde 13,05'lik oy ile 3. sırada yer alan ve Rusya ile sıkı ekonomik işbirliğinden yana olduğunu dile getiren Sergey Tigipko'nun ise seçimlerde yüksek oy alma ihtimali düşük olsa da Poroşenko ve Timoşenko'nun ardından en çok oy alabilecek adaylar arasında yer alıyor.

Ukrayna'daki Rusça konuşan halkın büyük kısmının desteklediği milletvekili Oleg Tsaryev'in seçimlere az bir süre kala adaylıktan çekilmesi ile ülkenin doğu ve güneydoğusundaki yaşayan seçmenlerin kime oy vereceği de merak edilenler arasında.

Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksadr Turçinov, Başbakan Arseniy Yatsenyuk ve diğer yetkililer, devlet başkanlığı seçimleri öncesinde, bugün Kiev'deki kilisede, ülkenin refahı ve kalkınması adına yapılacak ayine katılacak.

Turçinov, Yatsenyuk ve seçimlerin favori ismi Poroşenko'nun başkent Kiev'de, Timoşenko'nun ise doğum yeri olan Dnipropetrovsk'ta oy kullanması bekleniyor.

Ülkede geçen hafta bir araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, seçimlerde Poroşenko'nun yüzde 34, Timoşenko'nun yüzde 6,5, Tigipko'nun yüzde 5,8, Oleg Lyaşko'nun yüzde 4,1, Anatoliy Gritsenko'nun yüzde 4, Bölgeler Partisinden aday gösterilen Mihail Dobkin'in yüzde 3,5, Bağımsızlık Meydanı'ndaki gösterilerdeki doktorlardan Olga Bogomolets'in yüzde 1,9, Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği lideri Oleg Tyagnibok'un yüzde 1,4, radikal Sağ Sektör örgütü lideri Dmitriy Yaroş'un ise yüzde 0,6 oy alması bekleniyor.