SLAVYANSK - Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentinde Rusya yanlısı ayrılıkçılarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan korunmak isteyen halk, geceleri evlerinin bodrumlarında oluşturdukları sığınaklarda geçiriyor. Sığınaktaki yaşama alışanlar, nüfusun büyük bir kısmının terk ettiği kentte hayatta kalmanın tek yolunun bu olduğunu belirtiyor.

AA ekibi, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile ordu arasında en şiddetli çatışmalara sahne olan Slavyansk kentinde halkın hayatta kalma mücadelesini görüntüledi.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun ateşkes ilan ettiği 20 Haziran gecesi ile 21 Haziran sabahında bile silah ve bomba seslerinin duyulduğu kentte halkın büyük bir kısmı, geceleri sığınakta geçiriyor.

Top ve havan atışlarının başlamasıyla evlerinin bodrumlarındaki güvenli alanlara inen Slavyansklılar, sabahın ilk ışıklarını burada bekliyor.  Halkın büyük bir kısmının terk ettiği kentte kalanlar, hayatta kalmanın tek yolunun bu olduğunu belirtiyor.

Elektriğin kesik olduğu kentte mum ve fenerler yardımıyla sığınaklara inenler, çatışma seslerini dinliyor ve hayatlarının tekrar normale dönmesi için dua ediyor.

Fener ve mum kullanıyorlar

 Kentteki Ahıska Türklerinden Telman Hatamov, annesi, babası ve kardeşiyle Slavyansk'ta yaşamaya devam ettiklerini söyledi. Eşi ve çocuklarını daha güvenli olan Donetsk'e götürdüğünü, ancak anne ve babasını ikna edemediği için kentte yaşamaya devam ettiklerini dile getiren Hatamov, geceleri sığınakta geçirdiklerini kaydetti.

Çatışmaların iyice şiddetlendiği son bir aydır her gece sığınağa indiklerini ifade eden Hatamov, kendilerini burada daha güvende hissettiklerini anlattı. Silah seslerinin sığınaktan bile duyulduğunu belirten Hatamov, kentin birçok bölgesi gibi kendi evlerinin yakınına da top ve tank mermisi düştüğünü vurguladı.

Elektrik olmadığı için aydınlanmak için fener ve mum kullandıklarına işaret eden Hatamov, her akşam karanlıkta yedikleri yemeğinin ardından sığınağa indiklerini söyledi. Geceleri sığınakta uyuduklarını ifade eden Hatamov, "Özellikle geceleri çatışmalar ve top atışları artıyor. Biz de yemeğimizi yedikten sonra sığınağa iniyoruz" dedi.

Çatışmalarda birçok kişinin hayatını kaybettiğini, halkın büyük bir kısmının da zarar gördüğünü dile getiren Hatamov, yaşananların bir an önce sona ermesi için dua ettiklerini de sözlerini ekledi.

Türkler ateşkesten memnun

Tek taraflı ateşkes, Donetsk'teki Türkleri memnun etti.

Türklerin büyük kısmının ayrıldığı kentte kalanlar, düzenli olarak bir araya gelerek yaşanan gelişmeleri değerlendiriyor. Bazıları ülkeyi terk etme planları yaparken bazıları da ilan edilen ateşkesten memnuniyetlerini ifade ediyor.

Müteahhitlik yapan ve 16 yıldır Ukrayna'da yaşayan İsmail Hacıoğlu, ülkenin doğusundaki gelişmelerin ekonomik açıdan kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Olaylar nedeniyle işlerinin büyük bölümünün aksadığını dile getiren Hacıoğlu, ordu birliklerince ilan edilen tek taraflı ateşkesten ümitli olduğunu belirtti.

Donetsk'te çatışma olmadığına dikkati çeken Hacıoğlu, "Ateşkes ile üzerimizdeki tedirginliği biraz daha attık. Sokaklarda artık biraz daha rahat yürüyebiliyoruz" dedi. Yaşananların düzeleceğine yönelik inancını dile getiren Hacıoğlu, ülkeyi terk etmeyi düşünmediğini söyledi.

Elektrikçi Zafer Çevik de olayların herkesi olumsuz etkilediğini vurguladı.

Ailesini başka bir kente gönderdiğini belirten Çevik, "İmzalanan ateşkes şimdilik iyi görünüyor. Yaşananları da olumlu etkiler. İlerde ne olur onu bilemiyorum. Yaşanan olaylar biraz daha artarsa ülkeyi terk etmeyi düşünüyorum" diye konuştu. Donetsk'te durumun daha sakin olduğunu belirten Çevik, özellikle Slavyansk'ta insanların büyük tehlikeler yaşadığını sözlerine ekledi.

"Şehirde az sayıda insan kaldı"

Su dağıtım firması sahibi Ömür Yazar da olaylar nedeniyle birçok kişinin kenti terk ettiğini söyledi.

Bu durumun işlerine de yansıdığını ve satışların düştüğünü aktaran Yazar, "Şehirde az sayıda insan kaldı. Herkes kaçıyor. İmkanı olanlar gidiyor olmayanlar ise şehirde kalmayı tercih ediyor. Biz de bu duruma ne kadar dayanabiliriz bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Poroşenko'nun ayrılıkçıların silah bırakmalarına ve ülkeyi terk etmelerine olanak tanımak için ateşkes ilan ettiğini kaydeden Yazar, "Ama ülkeyi terk edecek gibi görünmüyorlar. Hala meydanlarda protestolar devam ediyor. Asker topluyorlar. Ateşkes bittikten sonra da olaylar devam edecek diye düşünüyorum" dedi.

 "Ayın 27'sinden sonra ne olacak?"

Gıda sektöründe çalışan Uğur Demirel, olaylar nedeniyle güvenlik konusunda bazı sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Ailesini Türkiye'ye gönderdiğini ifade eden Demirel, şöyle konuştu:

" Ateşkes ilan edildi, ancak temennimiz olayların bir an önce tamamen bitmesidir. Ayın 27'sinden sonra ne olacak? Kısa süreli birateşkes bize güven vermiyor. Sonrasını düşünüyoruz. Gönlümüz her şeyin iyi olmasından yana. Bu olaylar daha da ilerleyecek, daha da kötü olacak. Burada bir iş yerimiz olduğu için bekleyip olacakları göreceğiz."

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, 20 Haziran'da tek taraflı ateşkes ilan etmiş ve ayrılıkçıların bir hafta sürecek ateşkes boyunca silahlarını bırakıp ülkeyi terk edebileceğini vurgulamıştı.