KİEV - Ukrayna parlamentosu, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Alesandr Turçinov tarafından alınan "kısmi seferberlik" kararını onayladı.

Ukrayna parlamentosu tarafından bugün yapılan oylama sonucu çıkan karara göre, ülke genelinde askerlik yapma zorunluğu olan ve yedek listede bulunanlar arasında ilan edilecek kısmi seferberlik 45 gün boyunca devam edecek. Kırım'da kısmi seferberliğin ise askeri şubelere giderek başvuruda bulunan gönüllüler arasında geçerli olacağı belirtildi.

Karar ile kısmi seferberliğin planlarının belirlenmesi, merkez ve yerel yönetim tarafından kısmi seferberliğin zamanında yapılması için gereken imkanların sağlanması ve geçici olarak bina, ulaşım ve diğer malzemelerin temin edilmesi sağlanacak. Bakanlar Kurulu da kısmi seferberlik için gereken mali kaynakları ayıracak.

Parlamentonun onayladığı kararda, kısmi seferberliğin Ukrayna'nın iç meselelerine Rusya'nın karışması sonucunda ülkedeki iç siyasi durumun kötüleşmesinden dolayı ilan edildiği kaydedildi.

Toplam 40 bin kişilik takviye

Karar ile ilgili olarak parlamentoda konuşan Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Andrey Parubiy, kısmi seferberlik çerçevesinde ülke silahlı kuvvetlerine ve Milli Muhafız Birliği'ne 20'şer bin gönüllünün alınmasının planlandığını belirtti.

Bakanlar Kurulu, dün savunma alanına 6,8 milyar grivna (yaklaşık 600 milyon dolar) ek ödeme ayrılmasını kararlaştırmıştı.