KİEV

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılarla hükümet güçleri arasındaki ateşkesin yürürlüğe girdiği gece yarısından bu yana bazı ihlallere rağmen tarafların genel olarak ateşkese riayet ettiği belirtildi.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Sözcüsü Svyatoslav Tseholko, sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, ateşkes başladıktan sonraki 5 saatte ayrılıkçıların 10 kez ateşkes ihlali yaptığını ifade ederek buna rağmen tarafların genel olarak ateşkes sürecine riayet ettiğini vurguladı.

Ayrılıkçıların ağırlıklı olarak Zolotoe ve Çernuhino kasabalarında ateşkes ihlali yaptığını belirten Tseholko, doğuda barışın tesis edilmesinin Rusya'nın Minsk mutabakatlarına uyup uymayacağına bağlı olduğunun altını çizdi.

Belarus'un başkenti Minsk'te Rusya, Almanya, Ukrayna ve Fransa liderlerinin katılımıyla bu hafta düzenlenen dörtlü zirvede, 15 Şubat itibarıyla doğuda ateşkes ilan edilmesi, ardından da ağır silahların cephe hattından geri çekilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve diğer konularda mutabakat sağlanmıştı.

Barış olmazsa sıkıyönetim ilan edilebilir

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki krizin çözümüne yönelik taraflar arasında ateşkesin başlamasına az bir süre kala yaptığı açıklamada "Eğer barış olmazsa, ülke genelinde sıkıyönetimin ilan edilebilir" dedi.

Kiev yakınlarında sınır koruma birliğini ziyareti sırasında askerlerle bir süre sohbet eden Poroşenko, ayrıca sınır korumada kullanmak üzere yeni alınan askeri araçları birliğe teslim etti.

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Poroşenko, Minsk'te uzlaşma sağlayan tüm tarafların ateşkese uymalarını umut ettiğini belirtti. Poroşenko, "doğudaki ayrılıkçıların, hükümet güçlerinin konuşlandığı yerlere saldırılarına devam ettiklerini" hatırlatarak, "Yine de, zamanında bu savaş emrini verenin iyice düşünerek, gece yarısı itibarıyla ateşkes emri vereceğine umut ediyoruz" diye konuştu.

Poroşenko, Minsk'teki görüşmelere gitmeden önce katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında, barışın sağlanamaması durumunda, ülke genelinde sıkıyönetimin ilan edilmesine yönelik çok ağır ancak gerekli bir kararın alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, bu durumda, sıkıyönetimin sadece doğu bölgelerinde değil, belki de tüm ülke genelinde ilan edileceğine dikkat çekti.

Poroşenko, doğuda barışın sağlanmaması durumunda, "bu çerçevede ülkede sıkıyönetimin ilan edilmesi için ülkedeki yasa ve mevduatları analiz ederek, daha iyi seferber olabilmek, ülkeyi daha iyi savunabilmek ve birleşebilmek için, buna ilişkin yasada gereken değişikliğin yapılması için en kısa zamanda parlamentoya öneride bulunacağını" söyledi.

Belarus'un başkenti Minsk'te Merkel ve Hollande'ın arabuluculuğunda 17 saat süren müzakerelerde, Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu gece yarısından itibaren başlaması beklenen ateşkes konusunda anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre taraflar ateşkes sonrası ağır silahlarını cephe hattından 140 kilometreye kadar geriye çekeceklerdi.