Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması ve serbest ticaret anlaşması imzalamayı reddetmesinin ardından başlayan kitlesel gösteriler etkisini yitiriyor. Pazar günü polisin meydanlardan çekilmesiyle göstericiler de yatıştı. Meydanlarda çadırlar kuran ve çeşitli etkinlikler düzenleyen göstercilerin sayısında ciddi azalma gözlemleniyor.
Muhalefetteki Anavatan, Özgürlük ve Yumruk partileri, saat 12.00'de Profsayuz Evi'nde (Sivil Toplum Kuruluşları Birliği) ortak basın toplantısı düzenleyecek. Muhalefet liderleri bundan sonra izleyecekleri yol haritasını ortaya koyacak.

Yanukoviç, Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) geri çevirmişti. Cuma günü Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde AB liderleri ile bir araya gelen Yanukoviç, Birliğin tüm ısrarlarına rağmen kararını değiştirmemişti.

Muhalefet partileri, kararı protesto etmek için on binlerce kişinin katılımıyla Kiev'de kitlesel gösteriler düzenlemişti.