KİEV

Ukrayna'nın güney-doğusu ve Kırım Özerk Cumhuriyeti yönetiminde, Kiev'de yeni kurulan hükumete karşı bazı direnmeler devam ederken, daha dün Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov tarafından Kırım'ın Sivastopol kentinde konuşlandırılan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığına yeni atanan Denis Berezovskiy, "Kırım halkı ve yönetimine hizmet edeceğine" ilişkin yemin ederek, saf değiştirdi.

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov tarafından dün Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak yeni atanan Denis Berezovskiy, bugün "Kırım halkına ve yönetimine sadakatle hizmet edeceğine" ilişkin yemin ederek saf değiştirirken, Ukrayna makamları da bunun ardından Berezovskiy hakkında "vatana ihanetten" dolayı suç duyurusunda bulundu.

Daha dün Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atanan Denis Berezovskiy, bugün “Kırım Özerk Cumhuriyeti Başkomutanına ve Sivastopol şehir yönetiminin emirlerini katiyen yerine getireceğine, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri halkının hayatı ve özgürlüğünü koruyacağına” dair yemin etmesinin ardından, saf değiştirerek Ukrayna'nın yeni yönetiminin karşısında yer aldı.

Bunun üzerine Berezovskiy'i "olağanüstü durumlarda silahlı kuvvetleri yönetememekten dolayı" acilen görevinden azleden Ukrayna makamları ise onun yerine Amiral Sergey Gayduk'u Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak tayın etti. Ukrayna makamları, Berezovskiy hakkında "vatana ihanet" suçundan dolayı suç duyurusunda bulunuldu.

Konuyla ilgili olarak basına açıklama yapan Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreter Yardımcısı Viktoria Syumar, Cumhuriyet Savcılığı tarafından Berezovskiy hakkında "vatanda ihanetten" dolayı suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. Syumar, Berezovskiy'nin, "Rus askerlerinin Ukrayna Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığını bloke etmesine karşılık direnmeyi reddederek teslim olmasının" ardından görevinden alınmış olduğunu kaydederek, daha sonra Berezovskiy'nin, Kırım yönetimine hizmet edeceğine ilişkin yemin ettiğini söyledi.

Syumar, Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin ise Berezovskiy'nin emirlerine uymayı reddettiğini ve Ukrayna Savunma Bakanlığına itaat ederek, onun kararlarını yerine getirmeye devam ettiğini hatırlatıldı.