KİEV - Ukrayna'da devam eden hükümet karşıtı gösterilerde, önceki gün polisin verdiği 5 günlük sürenin dolmasının ardından yapılan müdahaleden sonra meydandan çekilen polisin yıktığı barikatlar yeniden kuruldu.

Sakin bir gece geçiren Kiev meydanında bekleyen eylemciler, çorba ve sandviçle karınlarını doyurup, başta Ruslana olmak üzere konser veren sanatçıları dinleyerek bekleyişlerini sürdürdü. Meydandaki eylemcilerin sayısının daha da arttığı gözlemlendi.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in diyaloğ çağrısının ardından muhalefetten, talepleri yerine getirilmediği takdirde müzakereye oturmayacakları açıklaması geldi. Talepler, hükümetin istifası, siyasi tutukluların salıverilmesi ve gösterilerde şiddet kullananların cezalandırılması olarak sıralandı.

Muhalefetteki Udar Partisi'nin lideri Vitaliy Kliçko, "Hükümet, bizim bıkıp meydanları terk edeceğimiz üzerine hesap yapıyor. Ama yanılıyorlar, gerekirse yılbaşına kadar buradayız" dedi.

Ukrayna'nin eski İçişleri Bakanı Yuri Lutsenko da muhalefetin 14-15 Aralık'ta geniş katılımlı bir eylem planladıklarını açıkladı. Lutsenko, "Muhalefet, hafta sonu talepleri yinelemek için geniş katılımlı bir eylem hazırlığı planlıyor" dedi.

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov ise yaptığı açıklamada; "Ne yazık ki muhalifler gerginliği korumak için gereken tüm yolları deniyor. Meydanda müdahale olacağına dair söylentiler yayıyorlar. Fakat bu olmayacak. Meydanda barışçıl gösteri yapanlara müdahale yapılmayacak" dedi. Ukrayna İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko da "Herkesin sakinleşmesini istiyorum. Barışçıl gösteri yapan vatandaşların hakları ihlal edilerek müdahalede bulunulmayacak" dedi.

Ukrayna Adalet Bakanlığı ise öğrencilerin eğitim kurumlarında herhangi bir baskı ya da cezai işleme uğramaları neticesinde bunu bildirmeleri için "Acil Durum Hattı" kurulduğunu açıkladı.

Öte yandan, güvenlik güçlerince tutuklanan 16 eylemciden 6'sı salıverildi.