BRÜKSEL

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna sınırındaki Rus askeri yığınağından "çok endişe duyduklarını" ancak savunma amaçlı tüm planların hazır olduğunu söyledi.

Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rasmussen, “ Ukrayna sınırları boyunca Rus askeri yığınağından çok endişe duyuyoruz. TümNATO müttefikleri etkili savunma sağlayacağımıza güvenebilir. Müttefiklerimize etkili savunma sağlamak için tüm planlarımız hazır” dedi.

Rasmussen, Ukrayna’ya yönelik desteğin nasıl artırılabileceği konusunda da bu ülkeyle temasların sürdüğünün altını çizdi.

NATO, şu ana kadar bölgedeki Rus askeri hareketliliğine yanıt olarak Polonya ve Romanya’ya erken uyarı uçakları (AWACS) gönderirken ABD ve İngiltere, Estonya, Letonya ve Litvanya'nın hava sahası kontrolünü güçlendirme amacıyla bu ülkelere savaş uçakları kaydırdı.

ABD, Polonya’ya da ek savaş uçakları gönderirken Karadeniz’e ek bir savaş gemisi konuşlandırdı. Kara kuvvetleri bağlamında ise şu ana kadar belirgin bir hareketlilik söz konusu olmadı.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove da pazar günü yaptığı açıklamada, "Karar verildiğinde Transdinyester'e yürüyebilecek Ukrayna'nın doğu sınırına mevzilenmiş muhakkak yeterli Rus gücünün mevcudiyeti çok kaygı verici" demişti.

Breedlove, Ukrayna sınırına kaydırılan Rus gücünün sayıca çok kalabalık ve hazırlıklı olduğunu ifade etmişti.