KİEV

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna Bakanlar Kurulu resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, ülkenin egemen hakları ve dış politika yönünü seçme hakkına saygı gösterilmesi halinde, Ukrayna'nın Rusya ile yeni temeller üzerine kurulu kapsamlı bir diyaloğa hazır olduğunu ifade etti.

Yatsenyuk, şu anda Ukraynalı ve Rus bakanların karşılıklı istişarelere başladığını, süreç yavaş gitse de ilk adımların atıldığını vurguladı.

Rusya'nın, aralarında Budapeşte Memorandumu da dahil birçok anlaşmayı ihlal ederek egemen ve bağımsız ülke topraklarına askerlerini sokmak için hiçbir dayanağının olmadığını ifade eden Yatsenyuk, bir kez daha Rusya hükümeti ve Devlet Başkanını acilen Ukrayna topraklarındaki askerlerini geri çekmeye çağırdı.

Başbakan Yatsenyuk, Ukrayna'nın Rusya'ya olan borcunun 2 milyar dolar olduğunu ve bu borcun önceki devlet başkanı ve hükumet döneminde oluştuğunu hatırlatarak, daha önce Rusya'nın Ukrayna'ya 2 milyar dolar kredi ayırmayı vaat ettiğini ve Rusya'nın bunu yerine getireceğine ilişkin net cevabını duymak istediklerini kaydetti.

Yatsenyuk, ülkesinin Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşmasını imzalama sürecinden yana olduğunu bir kez daha hatırlatmak istediğini ifade etti.