KİEV

Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ile Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Hristyan alemi için kutsal Paskalya Bayramı öncesi vatandaşları, ülkedeki durumu istikrara kavuşturmaya ve sorunları barışçıl yolla çözmeye çağırdı.

Turçinov, Paskalya Bayramı nedeniyle parlamento televizyonu üzerinden halka seslendi. Turçinov, hükümetin, ülkenin doğusundaki olaylarla ilgili silah ve cephaneleri gönüllü olarak teslim etmeleri ve bu eylemler sırasında işgal edilen kamu binalarını boşaltmaları şartıyla eylemlere katılanların cezai sorumluluktan muaf edilmesini öngören yasa tasarısını parlamentoya sunduğunu kaydetti.

Turçinov, ülkenin doğusundaki bölücü hareketleri kararlı şekilde kınadıklarını dile getirerek, ülke vatandaşlarına birlik ve beraberliği, ülke topraklarının bölünmez bütünlüğünü korumaya çağırdı.

Başbakan Yatsenyuk

Başbakan Arseniy Yatsenyuk da ülkede barış ve istikrarın, huzur ve birlikteliğin sağlanmasına ilişkin doğrudan niyetleri olduğunu kaydederek, hükümetin, merkezi yönetimin birçok yetkilerinin yerel yönetime verilmesini öngören anayasal reformlar yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Yatsenyuk, Rusça ve bölgelerde çok konuşulan her türlü dilin korunması ve bu dillere özel bir statü verilmesini sağlayacaklarını kaydederek, hükümetin, yerel yönetimin mali ve ekonomik kaynaklardan müstakil olarak tasarruf edebilmesi için vergi ve devlet bütçesinde gereken değişiklikleri yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Cenevre'de ABD, AB, Rusya ve Ukrayna arasında dörtlü görüşme yapıldığını belirten Yatsenyuk, bu çerçevede Rusya'nın bölücülüğü kınamak zorunda kaldığını ve Rusya'nın da imzaladığı bildiriye göre, “tüm yasa dışı silahlı grupların silahlarını bırakması, işgal edilen binaların yasal sahiplerine iade edilmesi, Ukrayna’da işgal edilen tüm sokak, meydan ve kamuya ait yerlerin boşaltılması gerektiğini” kaydetti.

Hiç kimsenin teröristleri desteklemeyeceğini, kendilerinin de barıştan yana olan merkezi ve yerel yönetimde sözsahibi Ukrayna halkını destekleyeceklerini belirten Yatsenyuk, hükümetinin, gönüllü olarak silahlarını teslim eden ve işgal ettikleri binaları boşaltan ve Ukrayna halkı ile egemen ve bağımsız bir Ukrayna kurmak isteyen kişilerin cezalandırılmamasına ilişkin yasa tasarısını parlamentoya sunduğunu vurguladı.

Yatsenyuk, bugün söz konusu yasa tasarısının parlamentoda kabul edilmesi için yeterli oyu alamadığını hatırlatarak, tüm siyasi partileri gelecek hafta oy kullanmaya çağırdı.

Kerry, Yatsenyuk ve Lavrov ile görüştü


Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna krizine çözüm yollarının masaya yatırıldığı Cenevre'deki dörtlü toplantıda alınan kararlarla ilgili Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Kerry, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşmesinde, ABD, AB, Rusya ve Ukrayna tarafından 17 Nisan'da açıklanan Cenevre Ortak Bildirisi'ne tam ve süratli bir biçimde riayet edilmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ile görüşmesinde de Kerry'nin, Ukrayna'nın ortak bildiriyi hayata geçirme noktasında son 24 saatte attığı önemli adımlardan dolayı Yatsenyuk'u takdir ettiği belirtildi.