BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, BMGK'da yaptığı konuşmada ''Biz hala anlaşmazlığın huzurlu bir şekilde çözüleceğine inanıyoruz. Rusya'yı, askeri kışlaya çekmeye çağırıyorum'' dedi.

15 ülkeden oluşan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Ukrayna'yı görüşme üzere BMGK Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn'ın başkanlığında ''açık toplantı''da bir araya geldi.

Toplantının başında, BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman'ın brifing verdiği oturumda, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da bir konuşma yaparak, ülkesinde devam eden gelişmeler hakkında BMGK'yı bilgilendirdi.

Ülkesinin Rus saldırganlığının kurbanı olduğunu belirten Yatsenyuk, 21. yüzyılda herhangi bir anlaşmazlığın tanklarla, ağır silahlarla, kara kuvvetleriyle çözülmesinin kesinlikle ve tamamıyla kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yatsenyuk, şunları kaydetti:

''Biz hala anlaşmazlığın huzurlu bir şekilde çözülmesi için bir şans olduğuna inanıyoruz. Rusya'yı, askeri kışlaya çekmeye, gerçek görüşmelere ve uzlaşmaya başlamaya çağırıyorum. Ukrayna hükümeti kesinlikle buna açık. Biz müzakere istiyoruz, askeri saldırı istemiyoruz.

Kırım Ukrayna'nın bir parçası olarak kalacak. Sözde referandumu kabul etmiyoruz ve ülkemizdeki Ukrayna vatandaşı olan tüm azınlıkları koruyacağız. Tarih bizi yargılayacak. Barış ve istikrarı korumak için yapabileceğimiz her şeyi yapacağız."

Yatsenyuk, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin'in konuşmasının ardından cevaben yaptığı konuşmada ise ''Biz Rusya'nın savaş isteyip istemediğinin cevabını öğrenmeye çalışıyoruz. Ukrayna Başbakanı olarak onlarca yıldır Rusya ile sıcak ve iyi ilişkilerimiz vardı. Rusya'nın savaş istemediğine inandım. Umuyorum Rus yönetimi ve Devlet Başkanı kendi halkının isteklerine kulak verir, diyalog ve sorunların çözümü için müzakere masasına oturur'' diye konuştu.

"Rus askeri geri çekilmek zorunda"

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Feltman da toplantının başında yaptığı konuşmada, tüm krizin karmaşıklığına rağmen ''sorunun çözümünün hala mümkün olduğunu'' ifade ederek, bütün tarafları gerginliği ve tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant ise silahların namlusu altında özgür ve adil referandumun yapılmasının imkansız olduğunu söyledi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da ''Rusya Kırım'da kazanır ama kredisini kaybeder'' ifadesini kullandı. 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da Moskova'da farklı bir liderlik gördüklerini dile getirerek, 20 binden fazla Rus askerinin Ukrayna topraklarında bulunduğunu ve geri çekilmek zorunda olduğunu ifade etti.

Kırım'daki referandumu savunan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise referandumun Falkland Adaları, Katalonya gibi dünyanın birçok yerinde olduğunu anlatarak, Ukrayna'daki şiddetle ilgili Batılı ülkeleri suçladı.

Ukrayna karar tasarısı cumartesi oylanacak

Öte yandan, ABD tarafından hazırlanan ve Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasını teyit eden karar tasarısı taslağının cumartesi günü oylanması bekleniyor.
Tasarıda ayrıca referandumun hiçbir geçerliliğinin olmadığı ifadesi de yer alıyor.

BM Genel Sekreteri Ban, Yatsenyuk'u kabul etti


Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, BMGK toplantısının ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından Genel Sekreterlik makamında kabul edildi.

Görüşmede Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrii Deshchytsia de bulundu.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, görüşmede Ban'ın, Yatsenyuk'a özellikle Kırım'daki gelişmelerden duyduğu endişeleri dile getirdiği belirtilerek, Başbakan Yatsenyuk ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Deshchytsia'dan Rusya ile doğrudan diyalog için çaba göstermesini istediği bildirildi.