AŞKABAT

Türkmenistan'da, bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılından bu yana ilk defa birden çok partinin katılımıyla yapılan parlamento seçimlerinde, katılım oranının yüzde 91,3 olduğu bildirildi.

Yerel saat ile 19.00’da sona eren oy verme işlemi sonrası Türkmenistan Seçimler ve Referandum Kurulu 3 milyon 63 bin 46 kayıtlı seçmenin yüzde 91'3’nün oy kullandığını duyurdu.

Öte yandan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da oyunu annesi Ogulabat Berdimuhammedova ve babası Malikkuli Berdimuhammedov ile başkent Aşkabat’taki 7. Seçim bölgesindeki 48 no'lu seçim merkezinde kullandı.

Basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Berdimuhammedov, seçimlerin ülkenin siyasi tarihinde önemli bir yeri olduğunu kaydederek seçilecek milletvekillerinin halkın güvenini ve taleplerini yerine getireceğine inandığını söyledi.

Seçimlerde iktidardaki Demokrat Parti 99 aday ile seçimlere katılırken, geçen sene kurulan Sanayiciler ve Girişimciler Partisi ise 21 aday ile girdi. Bağımsız adayların da yer aldığı seçimlere sendikalar da aday gösterdi. Seçimleri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gibi teşkilatların uzmanları izledi.

Türkmenistan yönetimi ilk kez AGİT uzmanlarına seçmenlerle mülakat izni verdi. Seçim sonuçlarının ne zaman açıklanacağı konusunda ise açıklama yapılmadı.

125 üyeli Türkmenistan Milli Meclisine milletvekilleri 5 yıl süreyle seçiliyor.