AŞKABAT

Türkmenistan'ın, 12 Aralık 1995'te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda kabul edilen "daimi tarafsızlığının" 20. yılı kutlanıyor. 

Kutlamalar kapsamında çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile üst düzey yöneticilerin katıldığı Tarafsızlık Konferansı düzenlendi.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, konferansta yaptığı konuşmada, 'Türkmen gazının Avrupa'ya iletilmesine yönelik müzakereler devam ediyor, projeler hattın geçtiği ülkelerin ticari çıkarlarına göre belirlenmiştir' dedi.

Türkmenistan'ın pozitif tarafsızlık modelini seçtiğini belirten Berdimuhamedov, şunları kaydetti:

'Politikalarını barış, başka devletlerin işlerine karışmama, onların bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı duymak üzerine kurduklarını ve hiçbir askeri oluşuma katılmadık.'

Bağımsızlığın elde edilmesinin arından Türkmenistan'ın herkesle dost geçindiğini belirten Berdimuhamedov, diğer ülkelerle eşit şartarda ekonomik ve ticari ilişkiler kurduklarını anlattı. 

Dünyada ve Orta Asya'da barış, güvenlik ve işbirliğinden yana olduklarını vurgulayan Berdimuhamedov, "Ülkemiz bir kez daha bölgesel silahsızlanma ve silah stoklarının azaltılması, su ve enerji konularında dengeli bir çözüm, çevre güvenliği ve Afganistan'daki durumun barışçıl çözüme kavuşması gibi kritik alanlarda BM ile güvenilir ve etkin bir ortak olarak hareket etmeye hazırdır" dedi. 

BM ile barış, istikrar ve güvenliğin sağlamlaştırılması için gereken her şeyi yapacaklarını bildiren Berdimuhamedov, uluslararası terörizm, bölücülük, uluslararası suç örgütleri ve uyuşturucu ticaretiyle mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

Berdimuhamedov, Türkmen gazının Avrupa'ya iletilmesine yönelik, "Bu konuda müzakereler devam ediyor. Türkmenistan'ın iştirak ettiği tüm doğalgaz projeleri, herhangi jeopolitik etkenlere tabi değil. Bu projeler hattın geçtiği ülkelerin ticari çıkarlarına göre belirlenmiştir. Bu bizim değişmez tutumumuzdur ve böyle de devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.