PODGORİTSA - Karadağ Başmüzakerecisi Aleksandar Andriya Peyoviç, Türkiye'nin, AB'ye üyelik müzakerelerinde son derece önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Bizim, Türkiye'den öğrenecek çok şeyimiz var" dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Peyoviç, AB'ye üyelik süreci devam eden Karadağ'ın 2018 yılına kadar bu süreci tamamlayacağını vurgulayarak, üç buçuk yıl önce başladıkları müzakere sürecinde bulundukları noktadan memnun olduklarını ifade etti.

Peyoviç, AB'ye üyelik müzakerelerinde Türkiye'nin yaptıklarından her zaman etkilendiğini ifade ederek, Türkiye ile Karadağ arasında imzalanan işbirliği anlaşması dolayısıyla, bu iki ülkenin AB'ye üyelik sürecinde karşılıklı tecrübe paylaşımında bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin, AB'ye üyelik müzakerelerinde son derece önemli bir ülke olduğuna işaret eden Peyoviç, "Bizim Türkiye'den öğrenecek çok şeyimiz var" ifadesini kullandı.

Karadağ'ın, diğer Balkan ülkeleriyle de AB üyelik süreci konusunda iyi bir işbirliğine sahip olduğuna dikkati çeken Peyoviç, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova gibi ülkelerle tecrübelerini paylaştıklarını anlattı.

Karadağ'ın AB'ye üyelik süreci

Karadağ'ın, AB'ye üyelik müzakerelerinde bölgenin en başarılı ülkesi konumunda olduğunu ifade eden Peyoviç, kalan fasılların açılması için gerekli şartları yerine getirerek, bu süreci tamamlayacaklarına inandığını söyledi.

Peyoviç, müzakere sürecindeki "en zor" fasılların yargı ve temel haklarla ilgili olduğunu aktararak, 23. fasıl kapsamında Karadağ hükümeti olarak 40 yeni yasa çıkardıklarını anımsattı.

Müzakere sürecinde Karadağ'ı çevreyle ilgili 27. faslın da zorlayacağını söyleyen Peyoviç, "Çevre, hem çaba hem de maliyet gerektiren önemli bir fasıl. Su kullanımı, hava kirliliği ve atıklarla ilgili mevcut standartlarımızı yükseltmeliyiz" dedi.

Peyoviç, Karadağ'ın müzakere sürecinde açtığı 20 faslın ikisini kapattığına işaret ederek, önümüzdeki dönemde "sosyal politika ve istihdam", "enerji", "ekonomik ve parasal politika" olmak üzere üç yeni fasıl daha açacaklarını kaydetti.

Karadağ'ın, 2021 yılında AB üyeliğine hazır olacağını belirten Peyoviç, "2018 yılının sonuna kadar müzakereleri tamamlamayı ve 2021-2022 yılları mali tablomuzu AB üyesi olarak hazırlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Sırbistan-Karadağ'dan 2006 yılında ayrılarak bağımsız bir ülke olan Karadağ, 2008 yılında AB'ye üyelik başvurusunda bulundu. Üyelik başvurusu 2010 yılında kabul edilen Karadağ, 2012 yılında ise katılım müzakerelerine başladı.