ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TV Net'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretini değerlendiren Çavuşoğlu, belli konularda farklı düşünceler taşısalar da İran'ın Türkiye için önemli ve kardeş bir ülke olduğunu söyledi. "Bu ülkeyle bağlarımızın ne kadar güçlü olduğu sorgulanamaz bile" diyen Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamının büyük olduğunu dile getirdi. 

Çavuşoğlu, bölgenin iki önemli ülkesi olarak Türkiye ve İran arasındaki işbirliğinin bölgenin istikrarına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.  

Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"ABD bizim müttefikimiz, model ortağımız ama her konuda aynı düşünmek zorunda değiliz. Yeter ki birbirimize saygı duyalım. 2003 yılında böyle değildi ama şimdi iki taraf da bunu çok iyi anladı. Bu tutumuzun ilkesel olduğunu herkese gösterdik. Rusya için de öyle. Bu ülke ile ticari ve siyasi ilişkilerimiz iyi ama Kırım'ın ilhakını, iyi ilişki içinde olduğumuz için kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü yanlış. İran ile de öyle. Onun özellikle mezhepçi politikalarını çok tehlikeli buluyoruz. Bunu dürüst bir şekilde de ziyaretimizde muhataplarımıza ileteceğiz." 

"Yemen konusunda önemli katkı sağlayabiliriz"

Yemen'deki gelişmelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, İran'ın bu ülkeye ilişkin mezhepçi bir yaklaşımının olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, bu tutumun bölgeyi bir felakete sürükleyeceğini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Irak, Suriye ve Yemen'den ders aldıysak kısa sürede müzakerelerle bu iş çözülebilir ama herkes kendi penceresinden bakarsa o zaman çözüm gelmez. Bir an evvel koşulsuz, çözüm arayışı içinde, Yemen'in toprak bütünlüğü çerçevesinde çözmeliyiz" görüşünü aktardı. 

Türkiye'nin bugüne kadar birçok çatışmanın önlenmesi ve güven artırıcı önlemlerin alınmasında önemli rol oynadığına ve Yemen'de de oynayabileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, ancak sadece Türkiye'nin rol oynaması ya da İran ile bu konuda hemfikir olmasının yetmeyeceğini, diğer taraf olan ülkelerle de bu işi çözmek gerektiğini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, "Burada Türkiye çok önemli rol oynayabilir, arabuluculuk da yapabilir. Müzakere konusunda, herkes sıcak bakarsa biz her zaman olduğu gibi burada da önemli katkı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail ilişkileri konusunda da İsrail halkının Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesini çok istediğini ama İsrail yönetiminin adım atamadığını söyledi. "İsrail yönetimi bir adım atarsa ilişkiler zaten normalleşir, biz de daha önce olduğu gibi katkı sağlarız" diyen Çavuşoğlu, normalleşmenin başta Filistin halkı olmak üzere herkese katkısı olduğunu ifade etti.