WASHINGTON
 
ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesiyle ilgili toplantıda konuşan ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayan John Kerry, son aylardaki gelişmelerin Amerika'nın dünyanın her yerinde güçlü varlığının öneminin altını çizdiğine değinerek, "Dünyanın kırılgan bir bölgesinde istikrara yönelik olumlu bir adım olarak, iki yakın müttefikimiz olan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin tekrar yakınlaşmasında Amerika'nın teması hayati nitelik taşıdı" dedi.

Demokrat New York milletvekili Gregory Meeks, ABD'nin bir yandan Avrupa ve Asya ile ekonomik bağlarını derinleştirirken diğer yandan Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin stratejik önemini göz ardı etmemesi gerektiğini belirterek, ülkesinin Türkiye ve Rusya ile ilişkilerine dair Kerry'e soru yöneltti.

Kerry, Türkiye'nin birçok alanda olumlu ve olağanüstü işbirliği yapan bir ülke olduğunu dile getirerek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile arasında çok iyi bir çalışma ilişkisi bulunduğunu vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bakan olarak sadece bu yıl birkaç kez görüştüğünü hatırlatan Kerry, şöyle konuştu:

"Ortadoğu barış sürecinde destekleyici olma taahhüdünde bulundular. Suriye konusunda destekleyiciler, Suriye'nin ana gruplarını bir araya getirme çabaları bağlamında bu Cumartesi günkü toplantıya ev sahipliği yapıyorlar. Türkiye, iki dondurulmuş konu olan Yukarı Karabağ ve Kıbrıs konusunda yardım etmek için bizimle görüşüyor. Türkiye'nin bu konularda yapıcı bir oyuncu olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla, Türkiye ile yapıcı ilişkilere bakıyoruz."

John Kerry, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecine yönelik soru üzerine ise gelecek hafta bu iki ülke arasında yapılacak toplantının ilişkilerin gelişmesinde önemli yeni bir adım olacağına işaret etti.

Söz konusu toplantıyla Mavi Marmara olayının kurbanlarına yönelik tazminat konusunun çözülmesi ve ardından iki ülkenin büyükelçilerinin geri dönmesini umduğunu belirten Kerry, "Hiçbir aksama olmadan ilişkilerin ileriye gidebileceğine dair çok umutluyum" ifadesini kullandı.