ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski Müsteşarı Burns, “Türkiye şu anda Avrupa ülkeleri arasında Ortadoğu'daki en etkili ülke" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu eski Müsteşarı ve ABD'nin eski NATO Daimi Temsilcisi Nicholas Burns, ''Türkiye'nin NATO ittifakında yer almasından dolayı çok şanslıyız. Türkiye'nin varlığı ittifakı güçlendiriyor. Bugüne kadar bir Türk NATO Genel Sekreteri hiç olmadı. Türkiye'ye NATO içerisinde lider olma ve hak ettiği etkiye sahip olma imkanlarını sunmalıyız'' dedi.
Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Yönetim Okulu'nda diplomasi ve uluslararası siyaset bilimi profesörü olan Burns, Chicago'da verdiği Avrupa ve transatlantik ittifak konulu bir konferansta Türkiye'yle ilgili övgü dolu sözler sarf etti.
Burns, Arap ayaklanmaları ve ekonomik kriz hakkında düşünüldüğünde, Türkiye'nin özellikle Ortadoğu'da siyasi öneminin arttığını, Türk ekonomisinin kriz döneminde sıçrama gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Türkiye, siyasi, askeri ve ekonomik güç olarak yükseliyor. Ekonomik büyüme verileri ve siyasi etki açısından baktığınızda, Türkiye muhtemelen NATO ittifakı içerisinde bu durumdaki tek ülke. Birçok Arapla diyaloğuma dayanarak söyleyebilirim ki Türkiye şu anda Avrupa ülkeleri arasında Ortadoğu'daki belki de en etkili ülke. Bu olağanüstü bir gelişme''.
Burns, NATO içerisinde Türkiye'ye liderlik imkanlarının sunulması gerektiğini düşündüğünü kaydederek, şunları söyledi:
''Bugüne kadar bir Türk NATO Genel Sekreteri hiç olmadı. Zaman zaman Afganistan'daki ISAF misyonlarına Türk generaller komuta etmiş olsa da Türkiye, sürekli bir temelde askeri misyonlarımıza hiç öncülük etmedi.
Zaman zaman güç dengeleri değişir ve şu anda da bunun olduğunu görüyoruz. Ve Türkiye'nin bu ittifak içerisinde yer almasından dolayı çok şanslıyız. Türkiye'nin varlığı, ittifakı güçlendiriyor. Dolayısıyla, benim düşünceme göre ki burada kişisel olarak konuşuyorum, NATO'yu destekleyen bizler, hepimiz Türkiye'ye lider olma, lider olarak kabul görme ve hak ettiği etkiye sahip olma imkanlarını sunmalıyız.''
Türkiye'nin ittifaka karşı sorumlulukları da olduğunu ifade eden Burns, ''Türkiye sanırım şu anda NATO'nun İsrail ile birlikte çalışma yeteneğine, normal bir NATO-AB ilişkisinin gelişmesine sekte vuruyor ve dolayısıyla Türkiye sorumluluklarıyla yüzleşmeli'' dedi.
Amerikalı emekli diplomat Nicholas Burns, bir önceki ABD Başkanı George W. Bush döneminde, 2001-2005 yılları arasında ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi, 2005-2008 yılları arasında da ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı olarak görev yapmıştı.