İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nı Irak ve Suriye'de DEAŞ'a karşı yürütülen mücadele konusunda bilgilendirdi.

Irak'ta bulunan 500 İngiliz askerinin DEAŞ ile mücadele için bu ülkenin güvenlik güçlerini eğittiğini belirten Johnson, Ortadoğu'da ise yaklaşık bin 350 İngiliz askeri personelinin DEAŞ operasyonlarına destek sağladığını ifade etti.

"Esed, Rusya ve İran Halep'in doğusunda acıya neden olmaya devam ederken, Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti DEAŞ ile mücadele görevini yürütüyor" diyen İngiliz Bakan Johnson, Türkiye'nin Suriye'de DEAŞ'ı yenmedeki önemli rolüne dikkati çekti.

Açıklamalarının andından parlamentodaki oturumda soruları da yanıtlayan Johnson, Muhafazakar Parti milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Crispin Blunt'ın Türkiye ve Irak arasındaki gerginliğe ilişkin sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Türkiye, DEAŞ ile mücadelede çok yarar sağlıyor. Bazı hassasiyetlerin ve zorlukların olduğu aşikar. Özellikle de Kürt bölgeleri konusunda. Musul'un istikrarı yönünde çalışabileceğimiz konusunda kendime güvenim tam. Bildiğiniz gibi Birleşik Krallık bu yönde ciddi bir maddi destek sağladı. Eylül ayında Musul için 40 milyon sterlinlik insani yardım sağlayacağımızı açıkladık. Ayrıca, Dünya Bankası aracılığıyla 300 milyon sterlinlik kredi garantisi veriyoruz. Bu sürecin Irak hükümeti tarafından yürütülmesi gerekir. Bu, Irak hükümeti için siyasi bir zorluk ancak onları desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz."