WASHINGTON

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Brüksel'deki NATO ana karargahında basın toplantısı düzenledi.

IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonun 2,5 ayda bile önemli ilerlemeler sağladığını ancak hala yapılması gereken birçok işler bulunduğunu dile getiren Kerry, şu ana kadar binden fazla hava saldırısı düzenlenmesine rağmen bunun basit bir askeri koalisyondan daha fazlası olduğunu kaydetti.

Kerry, “Eğer (koalisyon) sadece askeri yöne bağlı kalırsa başarılı olmayacak ama sadece askeri yönü yok bunun” dedi.

IŞİD'i yok etmek için askeri operasyonların yanı sıra kaynaklarının, adam kazanmasının ve ideolojisinin de yenilgiye uğratılması gerektiğine işaret eden Kerry, bugünkü görüşmelerde de özellikle bu alanlara odaklandıklarını bildirdi.

Irak’taki çabaların uzun vadedeki başarısının koalisyonun başarısının anahtarı olduğunu belirten Kerry, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin toplantıdaki konuşmasına ve ülkeyi bir araya getirme yönündeki çabalarına işaret ederek, IŞİD'i, hiçbir şeyin, güvenlik güçlerinin etkili ve daha temsiliyetçi olduğu birlik içindeki bir Irak’tan daha iyi yenilgiye uğratamayacağını kaydetti. Kerry, toplantıdaki tüm yetkililerin İbadi’den ve yaptıklarından etkilendiğini  söyledi.

Irak Başbakanı İbadi’nin toplantıda Irak’ın yeniden inşası, insani yardımlar ve ek askeri eğitimler gibi alanlarda ne tür yardımlar istediğine yönelik soru üzerine Kerry, bunların gündeme geldiğini ve koalisyonun bu konularda katkılar sağlaması gerektiğini bildirdi.

Ayrıca Kerry, toplantıda bazı Körfez ülkelerinin Irak'ın inşası konusundaki müzakerelere müdahil olduğuna işaret ederek, bölge ülkelerinin mezhepsel sınırları aşarak bu tür istişareye girmelerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kerry, bir soru üzerine, Suriyeli muhaliflere desteğin ve Suriye rejimine yönelik kaygıların da gündeme geldiğini ancak bu toplantının Suriyeli muhaliflerle değil, IŞİD ile alakalı olduğunu söyledi.

Tampon bölge oluşturulması

Kerry, uçuşa yasak bölgeye dair soru üzerine, ABD’nin Türkiye ile bu konudaki tartışmalara son derece müdahil olduğunu söyledi.

Türkiye’nin NATO üyesi ve çok önemli bir koalisyon partneri olduğunu hatırlatan Kerry, Suriye ile uzun sırını olması nedeniyle bu ülkede olanların Türkiye’ye önemli etkileri olduğuna işaret etti.

Kerry, sözlerini şöyle  sürdürdü:

“Bu nedenle Türkiye ile önemli görüşmelerde bulunuyoruz. Başkan Yardımcısı (Joe) Biden oradaydı. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ve Başbakan (Ahmet) Davutoğlu ile uzun görüşmeleri oldu, Davutoğlu daha yeni Irak’ı ziyaret etti. Nasıl daha fazla ilerleyebileceğimiz konusunda birçok görüşmelerimiz var ancak şu anda herhangi türden bir güvenli bölge ya da tampon bölgeye doğru ilerlemeye ya da bu konuda bir karar almaya yakın olduğumuzu söylemek için erken ama Suriye’deki sorunun ele alınması ve bölgedeki güvenliğin en iyi şekilde nasıl sağlanacağı noktasında Türk müttefiklerimizle görüşmeye devam ediyoruz."

ABD olarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in meşruiyetini kaybettiğini düşündüklerini hatırlatan Kerry, Esed rejimi iktidarda olduğu müddetçe ülkeye barışın gelmeyeceğini söyledi.

Suriye’de değişime ihtiyaç olduğunu belirten Kerry, ancak bunun askeri yollarla değil, siyasi çözümle olması gerektiğini bildirdi.