TUNUS

Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi "Devrim yaptık ve adına 'Özgürlük ve Onur Devrimi' dedik ancak iş olmaksızın onur olmaz" dedi.

Tunus'ta sokağa çıkma yasağı ilanının ardından televizyon aracılığıyla halka hitap eden Sibsi, toplumun endişelenmemesi gerektiğini belirterek güvenlik güçlerinin gece gündür demeden sorumluluklarını yerine getirdiklerini vurguladı.

Yıllarca işsiz kalan gençlerin gösteri yapmasının normal olduğunu dile getiren Sibsi "Aç ve fakirlik içinde olan birine 'sabretmeye devam et' diyemeyiz" ifadesini kullandı.

Tunus'un güvenlik ve istikrarının hedef alındığını belirten Sibsi, gençlerin bu mahrumiyet bölgelerindeki gösterilerine kirli ellerin müdahil olduğunu, gençlerin dış güçler ya da DAEŞ tarafından kutuplaştırıldığını ve hedef alındığını savundu.

Olayları tırmandıranları bildiklerini söyleyen Sibsi "Bunların kimler olduğu ve hangi düşünceye bağlı oldukları biliniyor. İster çalışmasına izin verilmiş partilerden olsun, ister yasaklı olsun, biliniyor" dedi.

Sokağa çıkma yasağına ilişkin ise Sibsi, "Bazı yol kesen hırsızlar, bu şartlardan istifade ederek özellikle başkent ve çevresinde evlere girerek insanların mallarına saldırdılar ve çalıp götürdüler. Bundan dolayı sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Bildiğiniz gibi olağanüstü hal devam ediyor. Ülkedeki yönetim birimleri bu kanuna halktan saygı bekliyor" ifadelerini kullandı.

Ülkede 300 bini üniversite mezunu olmak üzere 700 bin gencin işsiz olduğunu dile getiren Sibsi, işsizliğin düşürülmesi için hükümete çağrı yaptı.

Sibsi, "Hükümetten de bu durumu göz önüne alarak ülkede sabit adımlarla işsizliğin giderilmesi yönünde planlar yapmasını istiyorum. Bu konuda devlet imkanlarını da göz önüne almaları gerekir. Devletin bu sorunu aşabilecek ve gerekli finansı bulabilecek güçte olduğunu biliyorum. Başka yerlere tahsis edilmiş harcamalardan kısılarak bu konuya odaklanmak şeklinde de olsa bu sorun çözülecektir" diye konuştu.