KİEV

Ukrayna'da eski Başbakan Yulia Timoşenko, serbest bırakılmasının ardından  protesto gösterilerinin sürdüğü Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda protestoculara “Sizler asrın kahramanlarısınız” diye seslenerek, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Sağlık sorunları nedeniyle konuşma yapacağı yere tekerlekli sandalyesi ile getirilen ve binlerce kişiye hitap eden Timoşenko, Kiev'i tanıyamadığını ve başkentin artık özgür insanların şehri olduğunu söyledi.

Eylemcileri "asrın kahramanları" ve "ülkenin kurtarıcıları" diye niteleyen Timoşenko, yönetim karşıtı gösteriler sırasında kurşun sıkanların ve masum insanları öldürenlerin affedilemeyeceğini vurgulayarak, şayet affedilirlerse bunun yüzyıllar boyunca utanç kaynağı olacağını belirtti.

Meydanlarda hayatını kaybedenler için orada olamayışından, demir parmaklıkların buna izin vermeyişinden büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Timoşenko, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Eski Başbakan,  tüm talepleri yerine getirilmeden yönetim karşıtlarının meydanı terk etme hakkı olmadığını da kaydetti. 

Bu mücadele, baskı altında yaşayan halklar için umut olacak

Ukrayna'da eski Başbakan Yulia Timoşenko, ülkesindeki mücadelenin otoriter rejimlerin baskısı altında yaşayan halklar için umut olacağını belirtti.

Timoşenko, yönetim karşıtı gösterilerin sürdüğü Bağımsızlık Meydanı'nda yaptığı konuşmada, Ukraynalıların hiçbir zaman diz çökmeyeceğini ve yılmayacağını vurguladı.

Timoşenko, Ukrayna'daki özgürlük mücadelesinin, diğer halklara ilham vereceğini belirterek, halen diktatörlük ve otoriter rejim baskısı altında bulunanların Kiev'deki gösterileri umut ışığı olarak göreceğini söyledi.

En kısa zamanda çalışma hayatına döneceğini dile getiren Timoşenko, “Kendi topraklarınızda mutlu olmanız için bir dakika bile gecikmeden işe döneceğim” dedi. 

Timoşenko, yeni hükümetin meydandaki göstericilerin fikri dikkate alınarak oluşturulacağına dikkati çekerek, ülke halkını Ukrayna'nın bölünmez bütünlüğü için birleşmeye davet etti.

Sağlık sorunları nedeniyle Bağımsızlık Meydanı'na tekerlekli sandalye ile gelen Timoşenko'nun konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Konuşmayı binlerce kişi izledi.

Protestocular serbest bırakılacak

Bu arada, Ukrayna parlamentosu tarafından dün yeni atanan İçişleri Bakanı Arsen Avakov, protesto gösterileri nedeniyle tutuklananların serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Avakov, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı Kurulunun feshedilerek yenisinin oluşturulduğunu belirterek, ayrıca son olaylarla ilgili İçişleri Bakanlığını ve İl emniyet müdürlükleri çalışanlarına karşı soruşturma başlattığını bildirdi. Avakov, ayrıca Bağımsızlık Meydanındaki Halk Savunması ve Sağ Sektor liderleri ve Güvenlik Servisi yeni yönetimi ile görüşmelerde bulunarak, Kiev'teki düzenin sağlanması ve önem arz eden binaların ortak devriye ve korunması, halk savunmacıları ile polisin işbirliği yapma mekanizması meselelerini ele aldığını ve bu işbirliği mekanizmasının yarından itibaren hayata geçirileceğini kaydetti.

Avakov, Cumhuriyet Başsavcılığının en kısa zamanda, emniyet ve güvenlik kurumlarının, aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu Ukrayna halkına karşı işlenen suçların ele alındığı toplantıyla ilgili bilgi vereceğini kaydetti. Avakov, son 3 günde meydana gelen olaylar sırasında tutuklanan 64 protestocunun serbest bırakılmasına ilişkin karar alındığını ifade etti.

Arsen Avakov, ülke parlamentosu tarafından görevinden azledilen Vitaliy Zaharçenko'nun yerine dün yine parlamentoda yapılan oylama ile İçişleri Bakanı olarak görevlendirmişti.