ANKARA 

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Time dergisi tarafından yılın kişisi seçildi.

Time dergisi, Papa XVI. Benediktus'un istifasının ardından 13 Mart'ta Katolik dünyasının yeni lideri seçilen 76 yaşındaki Arjantinli Jorge Mario Bergoglio'yu "Halkın Papası" olarak yılın kişisi ilan etti. 

Katolik dünyasının Avrupalı olmayan ilk papası, aynı zamanda ilk Cizvit kökenli papa olarak tarihe geçen Franciscus, 13. yüzyılda Fransisken Tarikatı'nı kuran ve aziz ilan edilen Assisili Franciscus'tan esinlenerek papalık adını Franciscus olarak seçmişti. 

Tıpkı ismini aldığı Assisili Franciscus gibi dünya nimetlerine sırt çeviren Arjantinli Papa, son derece basit ve sade bir yaşam sürmesi ile tanınıyor. 

Time dergisinin Yılın Kişileri listesinin ikinci sırasında Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden yer alıyor.

Time, NSA'nın dünya çapındaki izleme faaliyetlerini açığa çıkaran ve gizli belgeleri sızdıran 30 yaşındaki Snowden'ı "Karanlık Peygamber" olarak niteledi. Rusya'nın sığınma talebini kabul ettiği Snowden, bilgi çağının felaket tellalı olarak kabul ediliyor. 

Listenin üçüncü sırasında ünlü aktivist Edith Windsor yer alıyor. Windsor, "evlilik" ve "eş" sözcüklerinin sadece heteroseksüel evlilikler için kullanılmasının anayasa aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı dava ile eşcinsel hareketin öncülerinden kabul ediliyor.

Time dergisinin Yılın Kişileri listesinin dördüncü sırasında ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed bulunuyor. Time "Öldürücü Despot" başlığı altında Esed için şunları yazdı: "Despota dönüşen doktor, hala kirlenmiş tahtında oturuyor."

Texas Senatörü Ted Cruz, listenin beşinci sırasında yer alıyor. Time, Cruz'u "ister sevin ister nefret edin Cruz, geleceğin vizyonu" diye tanıttı.