BEYRUT - Lübnan'nın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde, patlamaların yaşandığı olay yerinde enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor.

Güvenlik güçlerinin olay yerindeki tahkikatının ardından, bugün bölgede iş makinalarıyla enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Semt sakinlerinin girişine açılan bölgede, saldırının hedefindeki İran Kültür Merkezi'nin altındaki bir işyerine "Teröristlere karşı burada olmaya devam edeceğiz" yazılı bir pankart asılması dikkati çekti.

Söz konusu işyeri çalışanlarından İsra eş-Şükür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burayı en kısa zamanda tekrar açacağız. Bu kanlı saldırılardan korkmuyoruz. Yüce Allah bizi koruyacaktır. Bu pankartı da korkmadığımızı göstermek için asıyoruz" dedi.

Patlamadan hemen önce işyerinin kapısında durduğunu belirten Şükür, güvenlik noktasında bulunan Suriyeli arkadaşı Muhammed Ebu Nuri'nin, "İçeri gir, bomba patlayacak!" diye bağırdığını, hemen ardından patlamanın gerçekleştiğini ifade etti. Ebu Nuri'nin olay yerinde hayatını kaybettiğini aktaran Şükür, "Gözlerimi açtığımda hastanedeydim. Sağ kolum kırıldı" dedi.

"Patlama yetimhanenin yakınında gerçekleşti"

İran Kültür Merkezi'nin yanındaki, "İslami Yetimhane"nin Müdürü Nesrin Umran, merkezlerinde yaşları 0 ila 18 arasında değişen 250 çocuğun kaldığını ve patlamanın hemen yakınlarında gerçekleştiğini belirterek, çocukların olaydan çok ciddi şekilde etkilendiklerini ifade etti.

Umran, "Allah'tan can kaybı yaşamadık. Ama çocukların psikolojisi çok bozuldu. Burayı evleri olarak kabul ediyorlardı. Dün hepsi bana, 'Bize şimdi ne olacak?, Nereye gideceğiz?' diye sordular. Onların ruhlarında açılan yarayı tamir etmek çok zor olacak" diye konuştu.

İkinci patlamanın meydana geldiği alanda dükkanı bulunan Remzi İbrahim de patlamalarda her şeyini kaybettiğini fakat hayatta olduğu için kendini "şanslı" saydığını dile getirerek, "Bir anda sahip olduğum her şey elimden gitti. Ölmediğim için kendimi şanslı hissediyorum" şeklinde konuştu.

Patlamada başından yaralanan Ali Hezimi ise "Ne olursa olsun burası benim ülkem. Biz patlamalarla, terörle yaşamaya alışkınız. Ne kadar yıkılırsa yıkılsın, kendimizi ve ülkemizi inşa ederek devam edeceğiz" dedi.

Hizbullah'ın etkili olduğu Dahiye bölgesinin Bi'r Hasen semtindeki İran Kültür Merkezi ve Kuveyt Büyükelçiliği yakınında çarşamba günü sabah saatlerinde 2 patlama meydana gelmiş, "intihar saldırısı" olduğu belirtilen patlamaların sorumluluğunu El-Kaide bağlantılı Abdullah Azzam Tugayları üstlenmişti. Bölgede büyük hasara neden olan patlamalarda, 6 kişinin öldüğü, 129 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.