MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Keryy'nin CBS, NBC ve ABC kanallarında yayına katılarak Ukrayna ile ilgili açıklamaları değerlendirildi.

Açıklamada, ''ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Ukrayna ve Kırım'da yaşanan gelişmelerle ilgili kamuoyu önünde yaptığı açıklamalarda Moskova'yı adres gösteren tehditleri kabul edilemez'' ifadeleri yer aldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Ukrayna halkının yaşadığı zor süreçleri anlamak zahmetine girmeden ve yönetimin aşırı gruplar tarafından güç kullanılarak ele geçirilmesinden sornra oluşan durumu objektif bir şekilde değerlendirmeden, Dışişleri Bakanı Kerry, soğuk savaş damgalarını kullanarak Ukrayna'da darbe yapanları değil, Rusya'yı cezalandırmayı teklif ediyor'' denildi.

Kerry, gazetecilerin “Eğer Rusya geri adım atmazsa ABD yaptırımlar uygulamakta istekli mi?” sorusuna, “Kesinlikle. ABD ve Başkan Obama şuanda tüm seçenekleri göz önünde bulunduruyor, seçeneklerin hepsi masada” yanıtını vermişti."

Rus Donanması Ukrayna'daki siyasi olaylara müdahil olmuyor

Rusya Dışişleri Bakanlığından, Kırım'daki Rus Karadeniz Donanması'nın, Ukrayna'daki siyasi olaylara müdahil olmadığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’ne aykırı hareket ettiğini belirterek bu ülkeden Ukrayna’daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermesini istediği" yönündeki açıklaması değerlendirildi.

Açıklamada, ''Kırım topraklarında bulunan Karadeniz Deniz Filosu, Ukrayna'nın iç siyasetindeki olaylara müdahil olmuyor. Oradaki birliklerin görevi: filonun güvenliğini sağlamak ve yurttaşlarımıza gelecek olası saldırılara engel olmaktır'' ifadesine yer verildi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Rusya’nın Ukrayna’da yaptığı, BM Sözleşmesi’nin ilkelerini ihlal ediyor. Avrupa’da barış ve güvenliği tehdit ediyor. Rusya, Ukrayna’daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermeli” demişti.

Rusya'nın Kırım'da aldığı önlemler

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kremlin yönetiminin Kırım halkının can güvenliğinin sağlanması için alınan önlemlerin ''meşru'' olduğunu öne sürdü.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, ''Bizim suçumuz olmadan gelişen bu durumda, Ukrayna'nın güneydoğu bölgelerinde ve Kırım'da yaşayan halkın can güvenliği konusunda tehditlerin oluştuğu bir ortamda, Rusya'nın aldığı önlemler yasal ve yeterlidir'' denildi.

Rus basınında "ültimatom" açıklaması

Rusya'nın Karadeniz Donanması Komutanı Aleksandr Vitko'nun, saat 05.00'e kadar Ukraynalı askerlere teslim olmaları konusunda ültimatom verdiği iddiaları yalanlandı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılarak yayınlanan haberdeki "ültimatom" iddiası, Rus basınında yer alan haberlerde kesin bir dille reddedildi.

Ukrayna basınındaki bazı haberlerde, Rusya'nın Karadeniz Donanma Komutanı Aleksandr Vikto'nun, Ukraynalı askerlere bugün sabah 05.00'e kadar teslim olmaları konusunda ültimatom verdiği iddia edilmişti.

Grubun ilkelerine aykırı

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, G-7 ülkelerinin, Rusya'nın dönem başkanlığındaki G-8 Zirvesi hazırlıklarını askıya alma kararının, grubun ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden açıklama yapan Lukaşeviç, Bu kararın sadece ''siyasi olarak hatalı değil'', aynı zamanda G-8 ülkelerinin, küresel istikrarı sağlama, uluslararası tehditlere karşı ortak işbirliğini geliştirme gibi ilkelerine aykırı olduğunu savundu.

Lukaşeviç, açıklamasında, ''Bazı başkentlerdeki politize edilmiş yaklaşımların yerini, G8 hazırlıkları için beraber çalışmaya hazır olma fikrinin almasını umut ediyoruz. Rusya tarafı buna hazır'' ifadesine yer verdi.

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve AB'den oluşan G-7 ülkeleri, Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesini kınamış ve haziran ayında Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak G-8 Zirvesi'ne yönelik tüm hazırlık çalışmalarından çekildiklerini açıklamıştı.