BANGKOK 

Yakalarına Tayland bayrağının renkleri olan beyaz, mavi ve kırmızı kurdeleler takan yaklaşık 5 bin gösterici, başkentin kuzeyindeki Savunma Bakanlığı binası önünde toplandı.

Göstericilerin liderliğini yürüten eski milletvekili Sutep Tagsuban, eylemlerine Başbakan Yinglak'ın "yengeç" anlamına gelen lakabı "Pu"dan yola çıkarak "Yengeci Yakala" adını verdiklerini açıkladı.  

Yetkililer, Başbakan Şinavatra'nın kuşatma sırasında binada olmadığını belirtti. Bina, çok sayıda silahsız asker tarafından korunuyordu. 

Göstericilerden Maleeka, "Başbakan Yinglak'ın burada olmadığını biliyoruz. Yine de Yinglak'a istifa etmesi gerektiği mesajını vermek istiyoruz. Çiftçiler acı çekiyor, ülke acı çekiyor. Yinglak, artık gitmeli" dedi. 

Bir başka gösterici de "Çiftçiler için çok üzülüyoruz. Hiç paraları yok. Hükümet, hepsini kandırdı" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Başkent Bangkok, aynı zamanda binlerce pirinç üreticisinin de gösterilerine sahne oluyor. 

Dün güvenlik güçlerinin üç aydır göstericilerin işgali altında bulunan hükümet binasını boşaltmak için düzenlediği operasyonun ardından çıkan çatışmalarda biri polis 4 kişi yaşamını yitirmiş, 64 kişi de yaralanmıştı. Yaralananlar arasında İspanyol haber ajansı EFE ve Hong Konglu bir televizyon kanalında çalışan iki gazeteci de bulunuyor. 

Güvenlikten sorumlu Başbakan Yardımcısı Çalerm Yobamrung'un operasyonların göstericilere ait bütün kamplar boşaltılana kadar devam edeceğini açıklamasına karşın güvenlik güçleri, bugün göstericilere müdahalede bulunmadı. 

Tayland'da hükümet karşıtı gösteriler, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlamıştı.