MOSKOVA

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, bölgelerine gelecek Türk yatırımcılara her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Minnihanov, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 5. toplantısı öncesi Türkiye-Tataristan ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Rüstem Minnihanov, Türkiye'nin, uzun yıllardır Tataristan'ın önde gelen yabacı ortağı olduğunu belirterek "Tataristan, Türkiye ve kardeş Türk halkıyla olan yüksek seviyeli ilişkilere büyük önem veriyor. İlişkilerimizi her alanda başarılı bir şekilde geliştiriyoruz" dedi.

Tataristan'a yapılan Türk yatırımının 2 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştığını anlatan Minnihanov, Türkiye'nin 280 işletmeyle Tataristan'da kayıtlı yabancı sermayeli ortak işletmeler listesinde birinci sırada yer aldığını kaydetti.

Minnihanov, Türkiye ve  Tataristan arasındaki ekonomik ilişkilerde yatırımların önemli yer tuttuğunun altını çizerek "Biz bu konudaTürk ortaklarımıza her türlü desteği sağlamaya hazırız" diye konuştu.

"Alabuga bölgesine yatırım yapan Türk iş adamlarına vergi indirimi sağlıyoruz"

Tataristan'da Türk sermayesiyle oluşturulan projelerin başarılı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini vurgulayan Minnihanov, Tataristan makamlarının, bölgede faaliyet gösteren Tük yatırımcılarla sürekli temas halinde olduğunu söyledi.

Türk firmalarının özellikle Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi'ne ilgi gösterdiğini ifade eden Minnihanov, şöyle devam etti:

"Alabuga bölgesine yatırım yapan Türk iş adamlarına vergi indirimi sağlıyoruz. Bu bölgedeki işletmeleri en çok ulaşım, gümrük hizmetleri, teknik ve altyapının kullanıma hazır olması cezbediyor. Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanlığı, 2013 yılında Kazan'ı Rusya'nın en uygun yatırım politikası olan şehri seçti."

Minnihanov, Türkiye ve Tataristan'ın resmi kurumları ve iş çevreleri arasındaki sürekli ve aktif diyaloğun, yatırım alanındaki işbirliğine olumlu katkı sağladığını ifade etti.

İkili ticaret hacminin 2013 yılında 660 milyon dolar olduğunu kaydeden Minnihanov, Tataristan'ın Türkiye'ye başta petrol ve petrol ürünleri olmak üzere, sentetik kauçuk, organik kimyasallar, plastik gibi ürünleri ihraç ettiğini belirtti.

Minnihanov, "Birkaç yıl önce ticaret hacmimiz 3 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı. Ancak dış ticareti yeniden yapılandırmamız nedeniyle düşüş oldu. Tataristan'da yeni rafinerilerin hizmete girmesiyle Tüpraş'a ihraç ettiğimiz ham petrol miktarında düşüş yaşandı" ifadesini kullandı.

Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, dil, kültür ve inanç gibi faktörlerin iki ülkeyi yakınlaştırdığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

" Tataristan ve Türkiye arasında devlet kurumları nezdinde sıkı bağlar mevcut. Kazan'da Türkiye Başkonsolosluğu ve İstanbul'daTataristan temsilciliği bulunuyor. İstanbul-Kazan arası tarifeli uçuşlar gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin bakanlıkları ve bölgeleriyle çok iyi ilişkiler içindeyiz. Türkiye'nin çok dinamik bir şekilde büyüdüğünü biliyorum. Türkiye'nin bu dinamizmi sayesinde ilişkilerimizde kısa sürede önemli ivme kaydettik."