İSTANBUL - Suriye'de iki yılı aşkın süredir devam eden şiddet olaylarında, farklı dinlere ait tarihi ibadethaneler de hava bombardımanı, tank atışları ve havan toplarından payını alıyor.

Suriye yönetiminin, ülkedeki dini azınlıkların ve ibadethanelerinin korunmasına yönelik gereken tedbirleri aldığını iddia etmesine karşılık, Saldırılarda Halep Emevi Camisi, Dera'nın Busra eş-Şam beldesinde Aziz Sergius Linus ve Bacchus Katedrali, Humus'ta Halid bin Velid Camisi ile Ummu'z-Zunnar Kilisesi ve Şam'daki Hızır Havrası zarar gördü.

Suriye'nin güneyindeki Busra eş-Şam beldesindeki tarihi Aziz Sergius Linus ve Bacchus Katedrali'ne yönelik saldırı, milattan sonra 5. yüzyılda yapılan mabette büyük hasara yol açtı.

Füzelerle vurulan Ummu'z-Zunnar Kilisesi de ordu ve Şebbiha milisleri tarafından yapılan baskınların ardından kullanılamaz hale geldi.

Muhalif gruplar, saldırıların yıkımdan ibaret olmadığını, Esed güçlerinin, ''camilerin içinde kadınlara tecavüz etmek, alkollü içecekler tüketmek, cami duvarlarına ahlak dışı ve mezhepçiliği körükleyen sloganlar yazmak'' yoluyla ibadethanelerin hürmetini çiğnediklerini, camilerin işkence merkezlerine dönüştürüldüğünü'' iddia ediyor.