Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, İsrail ile Filistin arasında tansiyonun yükselmesine neden olan İsrail'in Batı Şeria'daki yeni yerleşim yerlerinin inşasını meşru bulmadıklarını söyledi.
Middle East Institute'un 67. Yıllık Konferansı'nda konuşan Rice, Ortadoğu'nun kritik konularından olan İsrail-Filistin sorununun çözülmesinin, ABD'nin öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.
Barışın yürütülecek müzakerelerle sağlanabileceğini belirten Rice, bunu gerçekleştirmenin kolay olmayacağını herkesin bildiğini ifade etti. Rice, "Kendimizi tamamen, başarılı olması için müzakerelere en iyi fırsatı vermeye adadık, çünkü bu sorununun çözülmemesinin uzun dönemde ABD için, İsrail için ve de Filistinliler için derin negatif sonuçları olacaktır" dedi.
-Yeni yerleşim yerleri tansiyonun yükselme nedenlerinden-
Rice, barış görüşmelerinin devam ettiği ortamda İsrail'in inşa etmek istediği yeni yerleşim yerlerinin tansiyonu yükselten nedenlerden biri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"İsrail Başbakanı Netanyahu ve (Filistin Devlet Başkanı) Abbas önemli adımlar atarken, görüşmeler sürerken, sahada tansiyonun yükseldiğini görüyoruz. Bunun nedenlerinden biri son günlerdeki yeni yerleşim yerlerinin duyurulmasıdır. Şunu yinelememe izin verin; ABD, İsrail'in devam eden yeni yerleşim yeri faaliyetlerinin meşruluğunu kabul etmiyor."
Rice, hassas konuların masada konuşularak giderilebileceğine vurgu yaparak, İsrail-Filistin sorununun çözülmesinin bölgenin karşı karşıya olduğu tüm sıkıntıları sona erdirmeyeceğini bildirdi. Rice, barışçıl bir sonucun, istikrarın sağlanması, şiddetin önlenmesi ve İsraillilerle Filistinliler arasındaki ilişkinin yeniden biçimlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
-"Esed kaldığı sürece Suriyeliler için yaşanabilir gelecek yok"-
Susan Rice, Suriye'de devam eden şiddet ve insanlık felaketinden kaynaklanan tehdidin de Ortadoğu'da karşı karşıya oldukları ciddi sorunlardan biri olduğunu anlattı.
Suriye'de devam eden savaşa askeri bir çözüm getirilemeyeceğini dile getiren Rice, "Esed'in iktidarda kalmak için kendi halkını öldürmesi, çocukları zehirlemesi ve halkı açlığa mahkum etmesi gibi girişimleri başarılı olamaz. Bu nedenle Esed iktidarda kaldığı sürece Suriyeliler için yaşanabilir bir gelecek yok" ifadesini kullandı.
Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre-2 konferansına katılma kararının memnuniyet verici olduğunu belirten Rice, "İleriye doğru götürecek tek yol, Suriyelilerin haklarını koruyacak ve şiddeti sona erdirecek olan, müzakere edilerek ulaşılacak siyasi anlaşmadır. Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre-2 konferansına katılacak olmasını memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.
-P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakereler-
P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakerelere de değinen Susan Rice, uzun yıllar sonra Tahran yönetiminin ciddi olabileceğine dair sinyallerin görüldüğünü kaydetti.
Ekonomik yaptırımların ve diplomatik baskının İranlı liderlerin hesaplamalarını gözden geçirmesine neden olduğunu ifade eden Rice, "Cenevre'de yapılan son görüşmelerin bir temeli vardı ve P5+1 birlikte hareket etti. Ancak henüz anlaşmaya varmadık. Çünkü P5+1, İran'ın nükleer programının tamamen barışçıl amaçlı olduğunu kesinleştirmeyecek somut olmayan, doğruluğu kanıtlanamayacak hiçbir şeyi kabul etmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.