RİYAD - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan'ın "Yemen'e insani yardım amaçlı 5 günlük ateşkes ilan edilmesi" yönündeki girişimini desteklediklerini belirtti. 

Kerry, mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Ensarullah Hareketi'nin (Husilerin) Suudi Arabistan'ın ateşkes girişimine olumlu cevap vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Suudi Arabistan'ın, Yemen'e insani yardımların ulaştırılması ve insani krizin hafifletilmesi için 5 günlük ateşkes ilanı yönündeki yeni girişimini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. 

Söz konusu ateşkesin Husilerin riayet etmesi şartına bağlı olduğunu aktaran Kerry, "Eğer Husiler ateşkesi kabul ederse, ateşkesin süresi uzatılabilir" diye konuştu.

Yemen'deki durumdan derin endişe duyduklarını dile getiren Kerry, "İnsani yardımların hiçbir aksilik çıkmaksızın ulaşması ve ülkeye silah akışını durdurmak için çaba sarf edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"İran nükleer silah sahibi olmamalı"

Kerry mevkidaşıyla, 14 Mayıs'ta ABD Başkanı Barack Obama ve Körfez ülkelerinin liderleri arasında düzenlenecek Camp David Zirvesi ve İran'ın Nükleer Müzakereleri konusunu da masaya yatırdıklarını aktardı. 

İran'ın bölgede istikrara zarar vermeye devam ettiğini vurgulayan Kerry, bu konuda kızgın olduklarını dile getirerek, "İran'ın bölgede istikrarı sarsması sebebiyle, nükleer silah sahibi olmaması gerektiğine inanıyoruz" görüşünü dile getirdi.

"Esed, Suriye'nin geleceğinin bir parçası olmayacak"

Kerry, ABD'nin Suriye krizi konusunda tutumunun değişmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Esed, tüm meşruiyetini kaybetti. Barışa ulaşmak için tek yol savaşa neden olan sebeplerin bir kenara itilmesi. Rusya ve İran'ın rejime destek verdiğini biliyoruz. Eğer nüfuzlarını kullanırlarsa istikrarın sağlanması mümkün." 

Kerry, Cenevre -1 Konferansı'nda alınan kararların aktifleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Esed, Suriye'nin geleceğinin bir parçası olmayacak" ifadesini kullandı.

Yemen'de 5 günlük ateşkes girişimi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr de uluslararası kuruluşlarla koordinasyon sağlayarak, Yemen'e insani yardım ulaştırılması için 5 günlük ateşkes ilanı yönündeki girişimlerini Kerry'e ilettiklerini dile getirdi.

İnsani yardımların Yemen'e ulaştırılması konusunda Husilerle herhangi bir iletişimin söz konusu olmadığını kaydeden Cubeyri, şunları söyledi:

 "Hava yoluyla yardımların gönderilmesi yeterli değil. Bu konuda daha fazla çalışma yapmamız gerekiyor. Yardımları göndermek için ateşkese ulaşmamız lazım. Bu durum da Husilerin ateşkese riayetine bağlı. Husilerin saldırıları durdurarak, yardımların ulaşması amacıyla yeteri kadar önem göstermelerini umuyoruz."

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile yaptıkları görüşmede İran'ın Suriye, Libya, Yemen ve Irak'a yönelik olumsuz müdahalelerini de ele aldıklarını aktaran Cubeyr, yardımların ulaştırılması konusunda İran'ın rolünün gerekli olmadığını dile getirdi.

 Cubeyr, şöyle Konuştu:

"Bu işte İran'ın rolü olması gerekmiyor. İran'ın Yemen'deki rolü olumsuzdu. Husileri, maddi ve ideolojik olarak destekledi. Yemen'e silah sokmaya çalıştı. Silah yüklü bir İran gemisi Husilere götürülmek üzere yol almıştı. İran'ın Yemen'de rolü olmasını mümkün görmüyoruz." 

 Cubeyr, Yemen'e kara harekatına dair bir düşüncelerinin bulunmadığını sözlerine ekledi.