Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, ülke dışında çalışmak isteyen Etiyopya vatandaşlarına geçici yurtdışı yasağı getirildiğini söyledi.
Adhanom, Dışişleri Bakanlığında yaptığı basın açıklamasında, Suudi Arabistan'da oturum izni bulunmayan 16 bin 248 Etiyopyalı işçinin ülkeye döndüğünü, güvenlikleri ve hakları teminat altına alınana kadar işçilere geçici yurtdışı yasağı getirildiğini ifade etti.
Tüm Etiyopyalılardan karara insani açıdan bakmaları çağrısında bulunan Adhanom, yurtdışı yasağı kararının işçilerin gittikleri ülkelerde karşılaştıkları riskleri azaltmak ve bu sorunun siyasi çıkar malzemesi olarak istismarının önlenmesi amacıyla alındığını belirtti.
Başkent Riyad'ın güneyindeki Hayy Menfuha mahallesinde iki hafta önce çoğunluğunu Etiyopyalıların oluşturduğu oturum izni bulunmayan yabancı işçilerle güvenlik güçlerinin çatışmasında 2 kişi hayatını kaybetmişti.
Suudi Arabistan'da yaşayan yaklaşık 9 milyon 100 bin yabancı işçi arasında kaçak yaşayan ve oturum izinlerini yenilemeyenler için Kral Abdullah tarafından çıkartılan af süresi 3 Kasım'da sona ermişti. Kral Abdullah'ın affından istifade eden bir milyon kişi ülkelerine gönderilmişti.
Resmi işsizlik oranının yüzde 12 seviyelerinde olduğu Suudi Arabistan'da, yabancı işçiler toplam işgücünün yüzde 55'ini oluşturuyor.