FASSALA - Fransa'nın Mali'nin kuzeyine gerçekleştirdiği müdahalenin ardından ülkelerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılar, sürüleriyle birlikte çölde 20 günlük yolculuğun ardından Moritanya sınırına ulaşıyor.

Büyük bir sürünün sahibi olan Molayi Abdulkadir Veled Molayi Hasan, AA muhabirine, ''20 günlük uzun bir çöl yolculuğunun ardından buraya ulaştık. Hayvanlarımız su bulamadığı için telef olmanın eşiğine geldi'' dedi.

Hayvanlarının çoğunun büyükbaş olması nedeniyle, özellikle ineklerin çölde susuzluğa dayanamadığını söyleyen Veled Molayi Hasan, sınırdaki kamplarda da 2 gün boyunca sürüleri için su bulamadıklarını belirterek, hayvanların tamamının telef olmasından korktuklarını kaydetti.

AA ekibinin görüntülediği, çöl şartlarında uzun süre boyunca su içemedikleri için telef olma aşamasına gelen hayvanların sıcak havanın etkisiyle ayaklarının üzerinde duramadığı görülüyor. Hayvanlarını sınır bölgesinde buldukları su yalaklarına getiren köylüler, günlerdir su yalaklarına Moritanya'dan su gelmesini bekliyor.

Hayvanları bombardımanda telef oldu

Babo Veled Hamma, ''Kardeşimin oğlu Timbuktu'nun yakınında bulunan Bi'r bölgesinde yaşıyordu. Fransız uçaklarının bölgeyi bombalaması nedeniyle hayvanları tamamen telef oldu. O da hayvanlarını olduğu gibi bırakarak Cezayir'e kaçtı'' ifadelerini kullandı.