BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Başkanı Antonio Guterres, Suriye'de artan şiddet olayları nedeniyle 2013 sonuna kadar sığınmacı durumuna düşen Suriyeli sayısının 8 milyonu bulabileceğini ifade etti.
Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Ürdün'ün kuzeyindeki Zateri Mülteci Kampı'nı ziyaret eden ABD'li aktrist Angelina Jolie ve Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth ile düzenlediği ortak basın toplantısında Guterres, 2013 yılı sonuna kadar, evlerini terketmek zorunda kalarak sığınmacı durumuna düşen Suriyeli sayısının 8 milyona ulaşmasından endişe ediyoruz'' dedi.
Ürdün'ün, Suriyeli sığınmacılar konusunda pek çok sıkıntı ile karşı karşıya bulunduğunu aktaran Guterres, ''Sınırlarını Suriyeli sığınmacılar için açık tutmaya devam eden Ürdün, BM'den daha fazla yardım talep ediyor. Kamplardaki Suriyeli sığınmacılara gereken yardımların ulaştırılması için Ürdün hükümeti ve uluslararası yardım kurluşları koordineli bir şekilde hareket ediyor, ancak bu konuda daha fazla çaba sarfedilmeli'' diye konuştu.
Öte yandan BMMYK Özel Temsilcisi ABD'li aktrist Angelina Jolie, Suriyeli sığınmacıların yaşadıklarını trajedi olarak nitelendirerek, "Yüzlerce Suriyeli sığınmacıdan dinlediğimiz hayat hikayeleri çok acı, gerçek trajediler yaşanıyor. Bu insanlara yardım etmek için insani ve uluslararası dayanışmaya ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth de Ürdün'ün Suriyeli sığınmacılara verdiği hizmeti takdir ettiğini ifade ederek, uluslararası toplumu Ürdün'e yardım etmeye davet etti.
Resmi verilere göre Ürdün'deki Zateri Mülteci Kampı'nda 170 bin, ülke genelinde ise yarım milyona yakın Suriyeli sığınmacı bulunuyor.