MUSUL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY)  Erbil ve Duhok kentindeki askeri kamplarda uzun bir süredir eğitim gören Suriyeli Peşmergeler, en kısa süre içerisinde Esed Rejimi ve terör örgütü DAEŞ ile mücadele etmek için Suriye'ye gönderilme kararını bekliyorlar. 

Suriye'deki iç savaşın şiddetlenmesi sonrası terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin baskıları sebebiyle evlerini terk ederek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Erbil ve Duhok kentlerine yerleşen Afrin, Kobani ve Kamışlılı Suriye Kürtleri, yaklaşık 4 yıl önce askeri kamplara gönderilerek eğitim almaya başladılar. Aldıkları eğitimlerin bitmesinden sonra kendilerine "Rojava (Suriye'nin Kuzeyi) Peşmergeleri" adı verildi.  

Suriye'de PYD tarafından Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi'ne yakın olmaları sebebiyle (KDP) ülkelerine giremeyen Rojava Peşmergeleri, DAEŞ saldırılarının başlamasıyla birlikte Musul kent çevresi ile Irak-Suriye sınırı üzerinde operasyonlara katılıyorlar.  

Irak'ın en büyük barajı olma kapasitesine sahip Musul Barajı'nı koruyan Peşmerge birliğinin bir kısmını oluşturan söz konusu güç, olası saldırılara karşılık vermek için görev alıyor.   

Eski Musul Askeri Kamp Sorumlusu Sipan Mehdi Hüseyin, Suriye'ye geçmeleri takdirde Suriye Muhalefeti'nin yanında Esed rejimi ve DAEŞ ile savaşacaklarını belirterek, "Düşmanın kim olduğu bellidir. Resmi bir şekilde tüm uluslararası koalisyon güçlerinin desteğini alan ılımlı Suriye muhalefetinin yanında yer alacağız" dedi.