GAZİANTEP - Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi (ACU) Ana Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Başir Taj Aladin, Suriye'de salgın hastalıkların arttığı söyledi.

İç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli komşu ülkelere sığındı. Ülkelerinde kalanlar da rejimin saldırıları yanı sıra başta sağlık olmak üzere açlık ve yoklukla mücadele ediyor. Barınma, gıda ve sığınma ihtiyaçları her geçen gün artan Suriyelilerin ise sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle bulaşıcı hastalık tehdidi altında olduğu belirtiliyor.

Aladin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki salgın hastalıkların arttığını söyledi.

ACU olarak Suriye'nin 7 şehrinde inceleme yaptıklarını belirten Aladin, "Sağlıksız koşullar nedeniyle, kızamık, tifo, tüberküloz, akut bronşit, boğmaca öksürüğü, akut ishal, su çiçeği, ağız ve ayak hastalıkları, şark çıbanı gibi hastalıklar ortaya çıktı. Ayrıca bu vakaların yayıldığını gözlüyoruz" dedi.

Son üç ay içerisinde rapor edilen hastalıkların yüzde 74'ünün 5 yaş altı çocuklarda görüldüğüne dikkati çeken Aladin, Suriye'deki ölüm oranlarının arttığına dikkati çekti.

Dünya kamuoyuna çağrı

Çevre kirliliği nedeniyle solunum yollarına bağlı farklı hastalıkların ortaya çıktığını belirten Aladin, şunları kaydetti:

"En tehlikeli hastalığın tüberküloz olduğunu değerlendiriyoruz. Tedavi için gerekli ilaçların bulunmaması hastalığın yayılmasını ve ölümleri artırıyor. Özellikle yazın kolera ve hepatit A hastalıklarının yayılmasından endişe ediyoruz. Suyla bulaşan bu hastalıklarda ölüm oranı da yüksek."

Dünya kamuoyuna seslenen Aladin,"İlaç temin edilmezse Suriye'de ortaya çıkan salgın hastalıkların dünyaya yayılmasından korkuyoruz. Dolayısıyla acil olarak Suriye'ye ilaç gönderilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.