İddiaları araştırmakla görevli BM heyetinin başkanı Sellström, Suriye hükümetinin görüşme davetini kabul etti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaları araştırmakla görevlendirilen heyetin başkanı Ake Sellström, Suriye rejiminin görüşme davetini kabul etti.
Ake Sellström, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü.
Edinilen bilgiye göre, Sellström görüşmede Genel Sekreter Ban'a, çalışmalarına ve üye devletlerin sunduğu delillere ilişkin bilgi verdi.
Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ake Sellström ve BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane'in, Suriye hükümetinden yapılan davete olumlu yanıt verme kararı aldıkları belirtildi.
Suriye rejimi, Sellström ve Kane'i iddiaların araştırlmasına ilişkin görüşme yapmak için Şam'a davet etmişti. Görüşmede, iddiaların incelenmesi için nasıl bir yöntem izleneceğinin müzakere edilmesi bekleniyor.
Suriye hükümeti, BM'ye başvurarak muhaliflerin kimyasal silah kullandığını iddia etmişti. Şam'ın ardından İngiltere, Fransa ve ABD, Suriye rejiminin birden çok defa kimyasal silah kullandığını öne sürerek BM'ye başvurmuştu.
Bu hafta başında da Rusya, 19 Mart'ta muhaliflerin Han El-Assal bölgesinde sinir gazı kullandığına ilişkin bulguları Genel Sekreter'e sunmuştu.
Şam rejiminin, BM heyetinin bütün iddiaları araştırmasına izin vermemesi nedeniyle heyet sahada inceleme yapma imkanı bulmamıştı.