TBMM - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM'de düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 71. Toplantısı'nda komisyon üyelerine Suriye konusunda konuşma yaptı.

Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz El Hatip'in geçtiğimiz günlerde yaptığı Beşşar Esed'in yardımcısı Faruk Şara gibi "eli kana bulaşmamış kişilerle görüşmeye hazırım" çağrısını hatırlatarak, Suriye rejiminin buna olumlu bir tepki vermediğini söyledi.

Davutoğlu, ''Hani diyalog diyenler, hani 'taraflar bir araya gelsin de bu mesele siyasal diyalogla çözülsün' diyenler? Bu kadar acıya, 70 bin insan ölmesine rağmen ve benim gözümde Muaz El Hatip gibi hassas bir insan bütün o yaşına başına ve liderliğine rağmen, birçok kez bu olayları hatırlayıp ağlamasına rağmen, o ıstıraba rağmen, hangi Suriyeli'ye dokunsanız ağlıyor, buna rağmen bütün bu acıyı yüreğine gömüp çağrıda bulundu. Ne oldu Suriye rejiminin tepkisi? Daha çok saldırı'' diye konuştu.

''Muhalefetin uluslararası toplumu harekete geçmesi için ikna etmesi açısından ne yapması gerekiyor?'' diye soran Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Öldürülen onlar, zulüm gören onlar, eleştirilen onlar, eline hiçbir imkan verilmeyen onlar. Burada artık bir muhasebe yapma vakti geldi. Siyasi diyalogsa hemen şimdi. Ama eli kana bulaşmamış olanlarla.''

BM Güvenlik Konseyi'nin artık inandırıcılığını kaybettiğini belirten Davutoğlu, ''Uluslararası vicdanı kim temsil ediyor, BM Genel Kurulu mu, yoksa veto kullanan ülkeler mi?'' dedi.

Uluslararası topluma çağrı yapan Davutoğlu, Suriye'ye insani yardımların girebilmesi için tedbir alınmasını istedi.