VATİKAN

Aziz Pietro Bazilikası'nın balkonundan, bazilikayla aynı ismi taşıyan meydanda toplanan binlerce kişiye seslenen Papa 16. Benediktus, geleneksel Noel mesajında, "kutsal topraklar" başta olmak üzere, Suriye, Nijerya, Mali, Mısır ve Çin'deki sorunlara değindi.

Suriye için barış dileklerini yineleyen ve bu ülkenin çatışma nedeniyle ağır tahribata uğradığını belirten Papa, "Bu çatışma ki, masum insanları bile esirgemeden öldürüyor. Dursun bu akan kan" dedi. Papa Joseph Ratzinger, Suriye'de çatışmanın sona ermesi için de diyalog ve siyasi çözümü adres olarak gösterdi. 

Ruhani lider, Hazreti İsa'nın doğduğu topraklarda İsrailliler ile Filistinliler arasındaki çekişmeye, bölünmeye son vermek için müzakerelerin kararlılıkla gerçekleştirilmesi konusunda cesaret gerektiğini söyledi. 

Kuzey Afrika'nın yeni bir gelecek arayışında olduğu için bir geçiş döneminde olduğunu kaydeden Papa, Hazreti İsa'nın da sevdiği topraklar olarak anlattığı Mısır'da, insanların, her bir kişinin onuruna ve özgürlüğüne saygılı, adalet temelinde bir toplum inşa etmekte olduğunu bildirdi.

İtalya ve Roma halkının da bayramını kutlayan ruhani lider, konuşmasını, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu 65 dilde Noel Bayramı'nı kutlayarak tamamladı.