Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), ordu birliklerinin çeşitli kentlerde ağır silahlarla gerçekleştirdiği operasyonlarda 75 kişinin öldüğünü duyurdu.
Merkezi Londra'da bulunan örgüt, güvenlik güçlerinin hava destekli olarak yönetim karşıtlarına yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarda Deyru'z zor'da 20, Halep'te 19, Şam'ın banliyölerinde 18, Dera'da 9, Humus'ta 5, İdlib'te 3 ve Rakka kentinde bir olmak ülke genelinde 75 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Bu arada, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Rakka'nın Tabka ilçesinde hava istihbarat merkezi ile çok sayıda önemli askeri noktayı ele geçirdiğini belirten Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), ÖSO birliklerinin ilçe yakınlarında bulunan Furat Barajı'nın kontrolünü sağlaması sırasında 70 askeri esir aldığını da vurguladı.
ÖSO'nun Halep'teki Kuveyris askeri hava üssüne rejimden ele geçirdiği tanklar ve kendi imkanlarıyla ürettiği füzelerle saldırılar gerçekleştirdiğine değinen SRGC, kentin birçok bölgesinde iki ordu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi.
Başkent Şam'ın Arnus bölgesinde yer alan polis karakolu yakınlarına düşen havan mermisinde ölü ve yaralının olduğunu ve bölgeye ambulans ve itfaiye araçlarının geldiğini kaydeden SRGC, havan mermisinin düştüğü yerde maddi hasarın meydana geldiğini ve güvenlik güçlerinin bölgenin tüm giriş ve çıkışlarını kapattığını aktardı.
Şam'ın Zabadani ilçesinde silahlı muhaliflerin bazı askeri kontrol noktalarını ele geçirdiğini belirten SRGC, başkentin Yermuk, Tadamun, Dareya, Doğu Guta ve Mudamiye bölgelerine rejim güçlerince düzenlenen saldırılar sonucunda söz konusu bölgelerden dumanların yükseldiğini kaydetti.
Şam'ın Muhacirin mahallesinde meydana gelen şiddetli patlamaların ardından yoğun silah seslerinin yükseldiğine işaret eden SRGC, Deyru'z Zor kentinde 26 kişinin birliklerinden ayrılarak ÖSO'ya katıldığına değindi.
Kuzeydeki Haseke kentinde elektrik ve iletişimin kesildiğini aktaran SRGC, ordu güçlerinin Lazkiye'deki Cebel Türkmen ve Cebel el Ekrad dağlarına yerden yere fırlatan füzelerle muhaliflerin bulunduğu yerlere saldırılarda bulunduğunu açıkladı.
Öte yandan, Suriye Muhalif Güçler ve Ulusal Koalisyonu lideri Muaz El-Hatip'in daha önce Suriye rejimine yaptığı müzakere önerisi öne sürdüğü koşulların süresinin dolduğu bugün, El Hatib'in Şam'da bulunan evinin rejim yanlılarınca ateşe verildiği ifade edildi. Bu durum, muhalifler arasında, rejimin El Hatib'e ''evini yakarak'' cevap verdiği yorumu yapılmasına neden oldu.