CENEVRE

Rejim adına görüşmelere katılan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, görüşmelere başlamak için herhangi bir ön koşulu kabul etmeyeceklerini ancak insani durumla ilgili talepleri değerlendireceklerini kaydetti.

Caferi, görüşmelere katılmak için Cenevre'de bulunan rejim heyetinin kaldığı Crowne Plaza Otel'de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Henüz dolaylı görüşmelere başlamadıklarını ifade eden Caferi, masanın diğer tarafında kimlerin olacağını, görüşecekleri delegasyonun kimlerden oluşacağını henüz bilmediklerini, bu nedenle görüşmelerin dolaylı yapılması konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.

Caferi, "Suriye muhalefetinin, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, tutukluların serbest bırakılması ve ateşkesin sağlanması şeklindeki insani taleplerini değerlendirmeyi düşünüp düşünmediklerinin" sorulması üzerine, "kesinlikle düşündüklerini" ifade etti. Söz konusu taleplerin gündemlerinin bir parçası olduğunu belirten Caferi, bunun kendi aralarında görüştükleri en önemli konulardan biri olduğunu bildirdi.

Başka bir gazetecinin görüşmelere başlamak için muhalefetin şartlarını kabul edip etmeyeceklerini sorması üzerine Caferi, "kesinlikle" ön koşul kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Caferi, BMGK'nın Suriye'ye ilişkin aldığı 2254 sayılı kararının ne BM Suriye Özel Temsilciliği ne de Suudi Arabistan ve Ürdün tarafından yerine getirildiğini ileri sürdü.