LONDRA

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, "Esed rejiminin ikinci Cenevre konferansında ateşkes önerisinde bulunacağını" belirtti.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Cemil, Suriye'de her iki tarafın da iç savaşı kazanacak kadar güçlü olmadığını ve ekonominin ülkedeki krizden çok olumsuz etkilendiğini vurguladı.

Gazete, Kadri Cemil'in, "Ne silahlı muhalefet, ne de rejim birbirini yenebilecek güçte. Bu durum bir süre değişmeyecektir" sözlerine yer verdi. "İkinci Cenevre konferansında Suriye hükümetinin ne gibi önerilerde bulunacağının" sorulması üzerine Cemil, "Dışarıdan müdahaleye son verilmesini, ateşkesi ve Suriye halkının dışarıdan müdahale olmadan, demokratik bir şekilde kendi kendini yönetmesini sağlayacak barışçıl bir siyasi sürecin başlatılmasını önereceğiz" yanıtını verdi.

Önerecekleri ateşkesin, silahlı muhalefet tarafından kabul edilirse, "uluslararası gözlem altında" yapılabileceğine değinen Cemil, gözlemcilerin dost ya da tarafsız ülkelerden gelen BM arabulucuları olması gerektiğini ifade etti.

Suriye'de iki yıldır devam eden krizin, ülke ekonomisine zararının yaklaşık 100 milyar doları bulduğunu iddia eden Kadri Cemil, geçen hafta 21 Ağustos'ta Şam yakınlarındaki kimyasal silah saldırısıyla ilgili yayımlanan BM raporunun "tamamen tarafsız olmadığını" da savundu.