ANKARA - Suriye'de yaşanan çatışmalarda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine, uluslararası kamuoyunun dikkatleri bir kez daha bu ülkenin kimyasal stokuna çevrildi.

Merkezi Hollanda'da bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Suriye'de son dönemde kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaları AA'ya değerlendirdi.

Ülkedeki kimyasal silahlara ilişkin bağımsız yollardan elde ettikleri herhangi bilgi olmadığını belirten Üzümcü, Suriye'nin kimyasal silahlar sözleşmesine taraf ülke olmadığı, bu nedenle ülkede bu tür silahların bulunduğu yönündeki iddiaları ortaya çıkarmalarının mümkün olmadığını kaydetti.

Üzümcü, "Bu bilgileri bir şekilde elde edip doğrulatmamız mümkün olmadı ama açık kaynaklardan elde edilen bulgulara göre (Suriye'de) 1000 tona varan kimyasal silah stoku olduğu söyleniyor. Bunların içinde hardal gazına ilaveten, sarin gibi, Vx gibi sinir gazları dediğimiz kimyasal silahlar olduğu iddia ediliyor. Bunların miktarını, nerede muhafaza edildiğini bilemiyoruz" diye konuştu.