BERLİN - AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Köln Eyalet Mahkemesi'nin, sünnetin "yaralama suçu" kapsamına girdiği şeklindeki kararına sert bir şekilde tepki göstererek, cahillik ve gaf olduğunu söyledi.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat'ın, sünnetle ilgili mahkeme kararını hatırlatarak, ancak bu kararın temyiz yolunun açık olduğunu söylemesi üzerine, buna rağmen böyle bir kararı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Bağış, şöyle konuştu:
"Gerçekten de bu mahkeme kararını anlamakta ve algılamakta zorlanıyorum. Sünnete 'yaralama suçu' demek en basit tabiriyle cahilliktir, gaftır. Bu bizim için mahkeme salonlarında tartışılmayacak kadar kutsal, değerli bir konudur. Bu din ve vicdan özgürlüğü meselesidir. Eğer Alman yargıçların bu konuda bir algılama sorunu varsa, biz Türkiye'den fenni sünnetçiler gönderip, onlara sünnet eğitimi verebiliriz. Bu konuda bir müttefik ve dost ülke olarak, her türlü katkıda bulunmaya hazırız. Ama bu konuda oldu bittiyi kabul etmemiz mümkün değildir. Böyle bir konuda bir oldu bittiyle din özgürlüğünün, vicdan özgürlüğünün, bireysel tercihlerin kısıtlanmaya çalışılması, Almanya gibi AB'nin güçlü ülkelerinden birine yakışmıyor. İnşallah dediğiniz gibi bu karar değişir, bir oldu bitti olmaz, biz de 'Oldu da bitti Maşallah, damat olur İnşallah' der, geçeriz."