HARTUM -  Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, Sudan'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ülkede FETÖ'ye karşı girişimlerin 15 Temmuz öncesinde başladığını dile getiren Aydın, Ocak 2015'te Sudan makamlarının, okulların yönetiminin değiştirilmesi için çalışmalara başladığını belirtti.

Türkiye'deki darbe girişimi sonrasında da FETÖ tehlikesini ülkedeki değişik makamlara anlattıklarını kaydeden Aydın, Sudan yönetiminin her kademesinden bu konuda güçlü destek aldıklarını aktardı.

"FETÖ yöneticileri gözaltına alındı" 

Çok sayıda FETÖ mensubunun önce gözaltına alındığını, daha sonra da ülkeyi terk etmelerinin istendiğini belirten Aydın, gözaltına alınanların içerisinde eski TUSKON yöneticisi, okul müdürleri ve öğretmenlerin olduğunu dile getirdi.

Sudan'ı terk eden bazı FETÖ yöneticilerinin daha sonra tekrar ülkeye giriş yaptıklarının tespit edildiğini anlatan Aydın, "Sudanlı yetkililerin aktardığına göre bu şahıslar artık ülkede değil." ifadelerini kullandı.

Aydın, Sudan makamlarının 17 Ağustos'ta okullara yeniden el koyması sonrasında diğer bütün FETÖ kuruluşlarının da kapatıldığının altını çizerek, bunların arasında bir dil okulu, 3 kültür merkezi, bir dergi ve 2 öğrenci yurdunun bulunduğunu söyledi.

"Sudanlı yetkililerle yapılan görüşme neticesinde okulların Türkiye Maarif Vakfına (TMV) devri konusunda ön mutabakat sağlandı ve protokol imzalandı." diyen Aydın, sonrasında Milli Eğitim Bakanlığından bir yetkilinin ve TMV Sudan Koordinatörünün ülkede görevlerine başladığını bildirdi.