COLOMBO - Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka'da devlet başkanlığı seçimini, iki dönemdir iktidarda olan Mahinda Rajapaksa ile yarışan muhalefetin adayı Maithripala Sirisena kazandı.

Devlet başkanlığı seçiminin resmi sonuçlarına göre, mevcut Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa'nın rakibi muhalefetin adayı Maithripala Sirisena, 6 milyon 100 bin oy alarak seçimin galibi oldu. Rajapaksa ise 5 milyon 692 bin oyda kaldı. Seçime katılım oranı başkent Colombo'da yüzde 75, Wanni bölgesinde yüzde 70 ve Jaffna'da yüzde 65 olarak kaydedildi.

Muhalefetin adayı Sirisena, Tamiller de dahil çok sayıdaki azınlık grubu ve hatta koalisyon hükümetini oluşturan partilerden bazılarının desteğini aldı. 

Seçim öncesi yapılan anketler, üçüncü kez devlet başkanlığı koltuğuna oturmak için yarışan Mahinda Rajapaksa'nın önde olduğunu göstermişti. Ülkedeki muhalefet partileri ise Rajapaksa hükümetinde sağlık bakanı olarak görev yapan ancak seçimde aday olmak için görevinden istifa eden Maithripala Sirisena'ya destek vermişti.

Sirisena kimdir?

Sirisena, 30 yıllık iç savaşa son veren ve yaklaşık 10 yıldır iktidarda bulunan Rajapaksa'nın liderliğindeki Sri Lanka Özgürlük Partisi'nin genel sekreteri ve sağlık bakanı olarak görev yapıyordu. Kasım ayında devlet başkanlığı seçiminde aday olmak için görevinden istifa eden Sirisena, kabineden başka isimlerin de kendisine destek vermesini sağlamıştı. Ülkenin en büyük Müslüman partisinin lideri Rauf Hakim, devlet başkanlığı seçiminde Sirisena'yı desteklemek için adalet bakanlığından istifa etmişti.

İkinci Dünya Savaşı gazilerinden Albert Sirisena'nın oğlu olarak 1951'de dünyaya gelen Sirisena, Sri Lanka Özgürlük Partisi'ne 17 yaşındayken katılmıştı. Sri Lanka Tarım Okulu'ndan mezun olduktan sonra Rusya'daki Maxim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde siyaset bilimi eğitimi alan Sirisena, 1971'deki Marksist ayaklanma sırasında tutuklanmıştı.  

İlk kez 1989'da milletvekili seçilen Sirisena, eski Devlet Başkanı Chandrika Kumaratunga tarafından 2004'te meclis başkanı olarak atanmıştı. Sirisena, 2005'teki devlet başkanlığı seçiminde Rajapaksa'ya destek vermek için görevinden istifa etmişti. 

Sirisena, 2008'de Tamil Kaplanları tarafından düzenlenen intihar saldırısından yaralı olarak kurtulmuştu.