SARAYBOSNA - Bosna-Hersek'in batısında yer alan Priyedor kentinde, 1992-1995 yılları arasındaki savaş döneminde öldürülen 102 çocuk için düzenlenen anma töreninin organizatörü, törende sembolik olarak kullanılan okul çantalarına "soykırım" yazılması nedeniyle gözaltına alındı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında kalan Priyedor kentinde, savaşın başlarında açılan "Omarska Toplama Kampı"nın uluslararası toplumun baskısı sonucu kapatılmasının 20. yıl dönümü kapsamında, savaşta katledilen kurban yakınları ve bu kampta kalan savaş mağdurları, anma töreni düzenledi. Priyedorlu kurban yakınları ve savaş mağdurlarını bir araya getiren ''İzvor'' derneğinin organizasyonuyla gerçekleştirilen törende ilk olarak, kent merkezinde 1992-1995 yılları arasında öldürülen 102 çocuk anıldı. Törene katılanlar, sembolik olarak savaşta katledilen çocukların adına üzerlerine "soykırım" yazan okul çantaları taşıdı. Daha sonra caddeye bıraktıkları bu çantalarla "soykırım" kelimesi yazıldı.

Sırp polisinin müdahalesiyle bu çantalar caddeden kaldırılırken, Toplama Kamplarında Kalanlar Derneği Başkanı Sabahudin Gariboviç, "soykırım" kelimesinin yazılmasına izin verdiği için gözaltına alındı. Bosna Sırp Cumhuriyeti ve Priyedor'da Boşnak kurbanlar için kullanılması yasak olan "soykırım" kelimesini kullanmakla suçlanan Gariboviç, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

-Boşnak Dernek Binası kundaklandı-

Bu arada, Boşnak savaş mağdurları ve kurbanlarını bir araya getiren "İzvor Derneği"nin Priyedor'daki binasındaki camlar, kimliği belirlenmeyen kişiler tarafından gece saatlerinde kırıldı.

''İzvor'' Priyedorlular Derneği Başkanı Edin Ramuliç, AA'ya yaptığı açıklamada, gece geç saatlerde dernek merkez binasının, kimlikleri henüz tespit edilemeyen kişilerin saldırısına uğradığını belirterek, saldırıda derneğin giriş kapısının camlarının taşlarla kırıldığını söyledi. Ramuliç, polisin saldırının ardından olay yerine geldiğini, ancak dernek merkezine girmeye çalışan kişilerin kimliklerinin hala tespit edilemediğini söyledi.

Böyle bir olayın beklenmedik bir şey olmadığını ifade eden Ramuliç, "Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan bazı insanlar çoktandır üyelerimizin isimlerini ağızlarından düşürmüyor. Priyedor Belediye Başkanı ve diğer birkaç yetkiliden hakkımızdaki negatif düşüncelerini öğrendikten sonra, böyle bir olay sürpriz olmadı" diye konuştu.

Ramuliç, böyle bir vandalizmin dernek etkinliklerini etkilemediğini ve gün boyunca da Priyedor katliamını anma törenine devam ettiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Dernek üyelerimizin haricinde, Sırbistan ve Hırvatistan'dan törene katılan birçok misafir geldi. Belirtmeliyim ki, dün akşam uğradığımız saldırıya rağmen, bugün Priyedor sokaklarında birçok vatandaş bize saygı gösterdi. Bu gece boyunca da anma töreni kapsamındaki faaliyetlerimizle devam edeceğiz."

Törenler kapsamında, bugün ayrıca savaş muğdurları ve kurban yakınları "Omarska Toplama Kampı"nı ziyaret edecek. "Omarska Toplama Kampı"nda savaşın başlarında binlerce kişi esir tutulmuştu. Bu insanların bir kısmı açlık, işkence, hastalık ve benzer sebeplerden dolayı yaşamını yitirmiş, yaklaşık 700 Boşnak ise burada Çetnikler tarafından kurşuna dizilmişti. Söz konusu kamp, işkence gören ve açlık yaşayan insanların fotoğraflarının basına yansıması üzerine, uluslararası toplumun baskısıyla kapatılmıştı.