WASHINGTON

ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarını sürdüren Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba ve heyeti, ABD Başkanı Barack Obama ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Obama ve Rice, Beşşar Esed'in Suriye'yi yönetmek için tüm meşruiyetini kaybettiğini ve Suriye'nin geleceğinde hiçbir yeri olmadığını yeniden teyit etti.

Görüşmede iki taraf da Suriye'de yeni bir yönetim otoritesine geçişi içerecek şekilde krize siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik bağlılıklarını tekrar vurguladı.

Beyaz Saray açıklamasında, Başkan Obama'nın, SMDK'nin liderliğinden ve diyaloğa yapıcı yaklaşımından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği, Koalisyon'u Suriye halkının tamamını temsil eden kapsayıcı bir hükümet vizyonunu ilerletmeye teşvik ettiği belirtildi.

SMDK Başkanı Carba'nın da ABD'nin, 287 milyon dolara ulaşan ve SMDK'yı, Suriye içerisindeki yerel toplulukları ve ılımlı silahlı muhalefeti destekleyen öldürücü olmayan yardımlarından dolayı Obama'ya teşekkür ettiği, ayrıca, ABD'nin en büyük insani yardım donörü olmasından dolayı teşekkürlerini sunduğu kaydedildi.

Obama ve Rice görüşmede, Esed rejiminin varil bombalarının kullanımı da dahil olmak üzere hava bombardımanları yoluyla Suriyeli sivilleri kasıtlı olarak hedef almasını ve rejimin kuşatması altında bölgelerdeki sivillere gıda ve insani yardımları engellemesini kınarken, Suriye rejiminin insani yardımların hızlı, güvenli ve engelsiz biçimde ulaştırılması sorumluluğunun da altını çizdi.

Görüşmede heyetlerin, "Suriye'de artan aşırıcılığın taşıdığı riskleri de aldığı, ihtilafın her iki tarafındaki terörist gruplarla mücadele edilmesi ihtiyacı üzerinde görüş birliği ortaya koyduğu" belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında, Obama ve Rice'ın, Esed rejiminin seçimler düzenleme planlarının gayrimeşruluğunu vurguladığı ve ABD'nin, krizi sona erdirme çabaları ve siyasi bir çözümün önünü açma çabalarında ılımlı muhalefet ve Suriye halkının yanında yer aldığının altını çizdiği kaydedildi.