KAHİRE - Siyasi analistler Tunus'ta Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Belıyd'in silahlı saldırıda öldürülmesi ve yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Mısırlı gazeteci-yazar Fehmi Huveydi, ''Tunuslu muhalif lider Şükrü Beliyd suikasti kamuoyunu kışkırtma ve ülkeyi kaosa sürükleme hedefiyle düzenlenmiştir. Bu, bilinen bir yöntemdir. İran ve Türkiye'de de denenmiştir. Akıllıca hareket edilmesi gerekir. Muhalefet, hedeflerini gerçekleştirmek için bu durumu kullanmamalıdır'' dedi.

''Arap Baharı''nın yaşandığı ülkelerde siyasilere yönelik bu tür suikastlerin ülkeyi kaosa sürükleyip, zayıflatabileceğini savunan Cezayirli analist Malik Şebbal de ''Bu tür girişimlerin arkasında demokratikleşme sürecini sekteye uğratmak isteyen eski rejimin adamları olabilir'' ifadelerini kullandı.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Cevad el-Hamd ise ''Belıyd suikastı, Arap devrimlerinin bölgeyi kaosa sürükleyebilecek tehlikeli bir noktaya yöneldiğini gösteriyor. Ancak Mısır ve Tunus'ta yaşanan devrimler tüm bu tehlikelerden çok daha güçlü'' dedi.

Arap Birliği kınadı

Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Nebil el-Arabi'nin, ''Tunus'ta demokratik değişim süreci için tehlike arz eden elim olay karşısında Belıyd'in ailesi ve Tunus halkının yanında olduklarını'' ifade ettiği belirtildi.